NavMenu

USK usvojio Strateški plan razvoja agrarnog sektora - Domaći poljoprivrednici žele u rang s proizvođačima iz EU

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 09.07.2019. 15:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vedrana Džudža)Ilustracija
Ministarstvo poljoprivrede Unsko-sanskog kantona usvojilo je Strateški plan razvoja agrarnog sektora u naredne tri godine, a glavni cilj je da se zadrži ljudski potencijal i očuva trenutni obim poljoprivredne proizvodnje.

Prema riječima resornog ministra Sulejmana Kulenovića, poljoprivreda na području Unsko-sanskog kantona u sve većoj mjeri osjeća posljedice odlaska stanovništva s ovih prostora, jer nedostaje radnika, a migracijama su posebno pogođena sela.

- Pokušaćemo da olakšamo položaj i život poljoprivrednim proizvođačima, prije svega kroz povećanje poticajnih sredstava te iskorištavanje sredstava za sektor agrara koja nam nudi Evropska unija. Od krucijalne je važnosti da pokušamo zadržati ruralno stanovništvo i očuvati poljoprivredna gazdinstva - kazao je Kulenović.

Pomenuta strategija ima multidisciplinaran karakter i usmjerena je ka poticanju i razvoju pojedinih sektora poljoprivredne proizvodnje.

- Jedan od glavnih zadataka je da domaće poljoprivrednike dovedem u isti rang s proizvođačima iz Evropske unije. U tom pravcu uložićemo napore da nam odobre izvoz crvenog mesa, s obzirom na to da smo se ranije već izborili za izvoz drugih animalnih proizvoda. Mislim da bi to bio značajan stimulans za razvoj ukupne poljoprivredne proizvodnje u našem kantonu - kazao je Kulenović.

Prema podacima Saveza udurženja poljoprivrednih proizvođača USK, u posljednjih nekoliko godina sve veći broj poljoprivrednika gasi proizvodnju i odjavljuje obrte.


- Ukoliko se ovakav trend nastavi, poljoprivreda će se naći u gotovo bezizlaznoj situaciji. Ljudi odlaze u Njemačku i druge zemlje u potrazi za poslom, jer je bavljenje poljoprivredom na ovim prostorima postalo prava lutrija. Radnicima se nude dobre dnevnice i druge pogodnosti, ali naći radnika danas je kao pronaći iglu u plastu sijena - kaže predsjednik Saveza Husein Selimović.

Prema podacima Obrtničke komore USK, od početka 2017. do sada odjavljeno je više od 1.000 obrtničkih djelatnosti, a najviše poljoprivrednih gazdinstava.

- Ukoliko se nastavi ovakva tendencija, do kraja ove godine ta brojka će biti još veća i krajnje je vrijeme da se djeluje - kaže za Nezavisne predsjednik Komore Enes Arapović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.