NavMenu

RUGIPP osvojio nacionalnu nagradu Energy Globe za zaštitu životne sredine

Izvor: eKapija Petak, 05.07.2019. 10:58
Komentari
Podeli
Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) i donatorski projekat Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini CILAP – podkomponenta zaštita životne sredine dobitnik su Nacionalne nagrade Energy Globe Energy Globe za 2019. godinu. Sa 187 zemalja učesnica i preko 2.000 projekata godišnje Energ Globe je najprestižnija nagradu za zaštitu životne sredine u svijetu.

RUGIPP je implementacijom Inspajer (Inspire) direktive doprinio unapređenju zakonodavstva u zaštiti životne sredine i omogućio razmjenu prostornih informacija unutar BiH ali i šire što doprinosi minimiziranju negativnih uticaja na životnu sredinu.

Uzimajući za primjer poplave koje su se nedavno desile u BiH, RUGIPP svoj doprinos želi da da na način da uz bolje geo-podatke poveća mogućnost predviđanja gdje i kako potencijalni odliv i otpad nastao eksploatacijom zemljišta može zagaditi vodu. Sa takvim podacima vladine organizacije, kompanije i poljoprivrednici će moći spriječiti negativne efekte na životnu sredinu, saopšteno je iz RUGIPPa.

Tačni registri o imovinskim pravima na nepokretnostima će doprinijeti rješavanju problema u zaštiti životne sredine smanjenjem troškova i oslanjanjem na inicijative privatnih vlasnika vezane za očuvanje resursa, održavanje plodnosti zemljišta, ulaganje u zemljište i upravljanje prirodnim resursima na održiv način te olakšati donošenje odluka za zaštitu životne sredine na svim nivoima vlasti. Takođe će olakšati urbanističko planiranje državnih i lokalnih vlasti sa uvođenjem održivog korištenja ograničenih prirodnih resursa i stoga doprinijeti adaptaciji na klimatske promjene.

- Razvoj transparentnog, modernog tržišta nekretnina kroz stvaranje javno dostupnog registra kupoprodajnih cijena će dati vlasnicima ili zakupcima jasnu i ispravnu sliku o vrijednosti imovine. To će im omogućiti da prepoznaju važnost kultivacije i očuvanja zemljišta od propadanja. Gravimetrijska mjerenja će doprinijeti istraživanjima koja se odnose na klimatske promjene, prirodne katastrofe i druge pojave koje imaju veliki uticaj na društvo - ističu u RUGIPPu.

Takođe, uspostava digitalnih arhiva će značajno doprinijeti manjem korištenju papira i posljedično će imati uticaj na zaštitu životne sredine. Unapređenje i uvođenje e-servisa može se pomenuti kao direktni uticaj na uspostavljanje kancelarijskih procedura koje pomažu očuvanju životne sredine.

U poslovanju RUGIPP je primjenom principa energetske efikasnosti ostvario značajne uštede kada je u pitanju korišćenje papira i neobnovljivih izvora energije što je takođe prepoznato od strane evaluatora u postupku ocjenjivanja i dodjele ove najprestižnije nagrade za zaštitu životne sredine u svijetu.

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) i donatorski projekat Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini CILAP – podkomponenta zaštita životne sredine su sa ovom nagradom od ukupno 2000 drugih učesnika uvršteni u uži krug za ocjenjivanje i dobijanje Internacionalne nagrade (World energy globe 2019.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija, Industrija

U Pelagićevu se gradi solarna elektrana vrijedna oko 5 mil KM

U Pelagićevu je počela izgradnja solarne elektrane snage tri megavata, vrijedna oko 5 mil KM. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana. Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.