NavMenu

Ministri finansija Evropske unije zalažu se za zauzdavanje isplate bankarskih bonusa: EU objavila rat bankarima

Izvor: Nezavisne novine Petak, 04.09.2009. 09:54
Komentari
Podeli

Ministri finansija Evropske unije na sastanku u Briselu snažno su se založili za zauzdavanje isplate bankarskih bonusa, ali su se suočili sa snažnim otporom Velike Britanije, domovine najvažnijeg finansijskog centra EU - Londona.

"Bankari se zabavljaju kao da je 1999., a zapravo je 2009. godina. Kultura bonusa mora biti ukinuta i mora se prekinuti na sastanku Grupe 20 u Pitsburgu", kazao je švedski ministar finansija Anders Borg, koji je predsjedavao sastankom budući da je Švedska trenutno predsjedavajuća EU.

Briselski pregovori dio su brojnih pripremnih sastanaka uoči ovomjesečnog sastanka Grupe 20 najrazvijenih i zemalja u razvoju u Pitsburgu, na čijem su dnevnom redu pregovori o reformi globalnih finansija nakon kreditnog sloma. Neke od najvećih evropskih banaka navukle su na sebe bijes vlada zbog isplata velikodušnih bonusa glavnim menadžerima u razdoblju obilježenom rastom nezaposlenosti. Negativna reakcija bila je posebno snažna u Francuskoj, koja je preuzela vodstvo u formulisanju prijedloga za zauzdavanje isplate bonusa na sastanku u Briselu.

"Imamo vrlo čvrste prijedloge za uvođenje reda u isplati bonusa", rekla je Kristin Lagard, ministar finansija Francuske.

Opisujući pitanje bonusa kao tipičan primjer svega onoga što je pogrešno u kapitalizmu, Lagardova je, između ostalog, predložila poseban porez za finansijski sektor i ograničenja za razne isplate.

Francuska je već uvela oštra ograničenja isplata bonusa za domaće bankare i brokere. Za svoje oštre mjere Francuska može računati na podršku većine zemalja EU, uključujući Njemačku, Luksemburg i Holandiju, ali mora savladati snažan otpor iz evropskog finansijskog centra Londona.

Britanski premijer Gordon Braun kazao je ranije da bi uvođenje ograničenja na bonuse bilo vrlo teško u međunarodnom okruženju. On strahuje da bi takvi limiti podstakli vodeće londonske bankare da migriraju u ostale dijelove svijeta.

U međuvremenu, Evropska komisija već je preporučila da se bonusi vežu uz dugoročne poslovne rezultate kompanija, čime bi menadžeri imali više motiva da se potrude da njihove kompanije uspješno posluju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.