NavMenu

Poziv jedinicama lokalne samouprave za učešće u projektu Via Dinarica - Prijave do 21. juna

Izvor: eKapija Subota, 01.06.2019. 08:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Rocksweeper/shutterstock.com)Ilustracija
Javni poziv jedinicama lokalne samouprave (JLS) za izražavanje interesa za učešće je aktivnost u okviru druge faze projekta Via Dinarica, koji implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH), uz finansijsku podršku USAID BiH i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS).

Druga faza ovog projekta se provodi u saradnji sa domaćim partnerima – Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom trgovine i turizma RS, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, koje također finansijski podržava implementaciju projekta, te lokalnim vlastima, nevladinim i privatnim sektorom aktivnim u turizmu.

Inicijativa Via Dinarica ima za cilj da promovira značajne prirodne i kulturne resurse područja Zapadnog Balkana, da omogući bavljenje avanturističkim aktivnostima ljubiteljima prirode iz cijelog svijeta te da očuva planinska područja, kulture i predjele koji predstavljaju oazu netaknute prirode u Evropi.

Druga faza projekta će nastaviti unaprjeđivati koncept Via Dinarice kao sredstvo povezivanja kulturnih, istorijskih i prirodnih znamenitosti, u saradnji sa nadležnim ministarstvima i lokalnim vlastima, kako bi se poboljšao životni standard i otvorila radna mjesta u ruralnim područjima. Radit će se na daljnjoj afirmaciji Via Dinarice kao međunarodno priznatog turističkog brenda i platforme za razvoj lokalnih zajednica.

Lokalne zajednice su od vitalnog značaja za ukupni uspjeh Via Dinarice, koja se temelji na razvoju turizma u zajednici i za zajednicu. Lokalno vlasništvo nad stazama Via Dinarice od ključnog je značaja za dugoročnu održivost. Stoga je potrebno uložiti napore kako bi se zajednice dodatno angažirale i informirale o širim socijalnim i ekonomskim mogućnostima koje donosi održivi razvoj turizma.

Sa stanovišta upravljanja turizmom, važni akteri su lokalne vlasti, koje su zainteresovane da podrže razvoj održivog turizma u prirodi na svojoj teritoriji, imajući u vidu društveno-ekonomske koristi koje donosi zajednicama. Lokalne vlasti imaju moć odlučivanja, što je pozitivan faktor za osiguranje investicija u turističku infrastrukturu, usluge i promociju turističkih potencijala lokaliteta ili regije, kao dio njihovih lokalnih razvojnih strategija.

U skladu s gore navedenim, specifični cilj ovog javnog poziva je da doprinese unapređenju turističke infrastrukture i proširenju ponude turističkih usluga u odabranim partnerskim JLS duž staza Via Dinarice. Stoga, glavni partneri u ovom pogledu biće lokalne vlasti.

Pozivaju se sve zainteresirane JLS, da iskažu svoj interes za učešće u projektu Via Dinarica, najkasnije do petka, 21. juna 2019. godine do 16 h.

Smjernice za podnošenje prijava i ostali potrebni obrasci mogu se preuzeti OVDJE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.