NavMenu

Kako uspješno promovisati ugostiteljski objekat?

Izvor: eKapija Petak, 31.05.2019. 08:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goran Bogicevic/shutterstock.com)Ilustracija
Razvojem plana za promociju restorana ili bara bit ćete u mogućnosti planirati budućnost svog ugostiteljskog objekta, a ne panično i nespremno reagirati na negativne promjene u poslovanju.

Ukusna hrana, privlačan dizajn objekta, higijena na visokom nivou i dobra usluga su osnove za uspješno poslovanje restorana i bara, no to neće biti dovoljno ako želite privući nove goste. Oni žele više od toga, prenosi sajt hubih.sfera.ba.

Svuda oko nas nalaze se pristojni restorani i barovi no u njima vidimo tek nekolicinu gostiju. Zašto je to tako?

Ljudi neće doći u restoran samo zato što ima u ponudi jeftinije pivo ili neko jelo u pola cijene. Oni će doći ako kompletna ponuda odgovara njihovim potrebama i navikama ili pak ako uključuje određeno uzbuđenje koje će ih privući i usrećiti!

Promocija restorana i bara je jedna od esencijalnih radnji za uspješno poslovanje, no odakle početi?

Bez obzira na to da li ste novi u ovom poslu ili veći duži period radite u ugostiteljstvu za uspješnu promociju potrebno je adekvatno planiranje.

Svako planiranje poslovanja počinje sa dobrom analizom postojećeg stanja nakon čega je dalje moguće postaviti realne ciljeve. Što su prednosti vašeg restorana a što slabosti?

Analizom trenutne situacije u kojoj se nalazi ugostiteljski objekt u mogućnosti ste odrediti adute za uspjeh. SWOT na engleskom je skraćenica za Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats i mogla bi se na naš jezik prevesti kao SSMP – Snaga, Slabosti, Mogućnosti i Prijetnje.

Kako napraviti ovu analizu?

Navodimo primjer SWOT analize za restorane.

Snaga: uniformnost ponude, izvanredno dobra usluga, ugodan dizajn objekta

Slabosti: previše stavki na jelovniku, visoke cijene, predugo čekanje na narudžbu

Mogućnosti: trenutne goste pretvoriti u lojalne goste, mijenjanje ponude, organizacije specijalnih događanja

Prijetnje: konkurencija nudi besplatnu dostavu, konkurencija nudi specifičnu ponudu (kineska jela), blizina sličnih restorana ili barova.

(Foto: LI CHAOSHU/shutterstock.com)
Ovo su samo neki od primjera kako možete analizirati svoje poslovanje te odrediti potencijalne smjernice za izradu plana promocije. Analiza ova četiri aspekta je dobar početak za izgradnju plana promocije.

Analiza poslovanja i ponude konkurentnih restorana može biti od velike koristi. Ovo se ne odnosi samo na uspješne nego i na propale restorane i barove. Od uspješnih nauči što činiti, a od propalih, što je možda još važnije, što ne!

Izradite budžet za promociju

Kalkuliranjem troškova za promociju restorana ili bara izbjegavaju se nerealni načini promocije poput prevelikih popusta ili korištenja usluga preskupih agencija za marketing. Treba odrediti realnu sumu novca koja može biti utrošena u ove svrhe i ponašati se u skladu s dobijenim informacijama.

Najbolje bi bilo da se u praksi radi godišnje planiranje budžeta tako da se unaprijed zna kojim sredstvima se raspolaže. Uspješni vlasnici restorana i barova odvajaju 2% do 4 % od ukupnog godišnjeg prihoda za troškove marketinga.

Za ugostiteljske objekte okvirno vrijeme za početak promotivne kampanje je 15 dana uoči praznika kao što je Valentinovo ili Dan žena. Za praznike kao što su Božić ili Nova Godina kada gosti imaju unaprijed isplanirane odmore bilo bi najbolje započeti kampanju 30 dana prije spomenutih praznika.

Također, dobar period za promociju je vrijeme uoči održavanja nekih važnih društvenih i kulturnih događaja u regionu, te naravno u bilo kojem vremenskom periodu smanjene posjećenosti ugostiteljskog objekta.

Nakon što se izradi plan za promociju ugostiteljskog objekta mnogo lakše se može odlučiti za jednu ili više promotivnih strategija koje će uz malo sreće i mnogo truda dovesti toliko nove goste u restoran ili bar!
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.