NavMenu

Počeo program Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a u Sarajevu

Izvor: eKapija Utorak, 07.05.2019. 15:50
Komentari
Podeli
U prisustvu zvaničnika, predstavnika poslovne zajednice i investitora iz BiH, regije i svijeta, danas je, sastankom donatora ove međunarodne finansijske institucije pristiglih sa tri kontinenta, počeo program dugo očekivanog Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Prilikom obilaska svih lokacija održavanja događaja s predstavnicima medija, ministar Mirko Šarović je istakao kako očekuje da će se Bosna i Hercegovina predstaviti u pozitivnom svjetlu.

- Nema nikakvih problema u organizaciji. Samo se nadamo da će vrijeme biti bolje. Delegati, gosti i učesnici već pristižu. Većina guvernera je u zgradi Vijeća ministara, gdje imaju svoje bilateralne sastanke - istakao je Šarović.

Prvi dan programa ispunjen je brojnim događajima fokusiranim na srednja i mala preduzeća, odnosno izazove s kojima se sureću, ali i njihovo međusobno umrežavanje. Kroz nekoliko panela će biti govora i o primjeni različitih tehnologija u poslovanju, a u popodnevnim satima se održava i panel sa baronicom Ketrin Ešton.

- Veoma smo sretni što smo u prekrasnom Sarajevu i radimo sa poslovnom zajednicom i vlastima kako bismo održali uspješan Godišnji sastanak i poslovni forum EBRD-a. Iznimno smo zadovoljni snažnim medijskim interesom za događaj i uvjereni smo da će to doprinijeti da Bosna i Hercegovina bude na mapi međunarodnih investitora. Pripreme su uspješno završene, a mi se radujemo svemu što nas očekuje narednih dana - ovom prilikom je istakao Axel Reiserer, šef odjela za odnose s medijima EBRD-a.

Suma Chakrabarti, predsjednik EBRD-aSuma Chakrabarti, predsjednik EBRD-a
U naredna 3 dana, u glavnom gradu naše zemlje će boraviti 3.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke), te predstavnika organizacija civilnog društva.

O benefitima za privatni sektor govorio je i Duško Radović, vlasnik kompanije Transfera iz susjedne Srbije, koji je ovim putem istakao da je ovaj događaj dobra prilika za lokalnu privredu.


- Ova konferencija je veoma važna za regiju, s obzirom da su sve zemlje Zapadnog Balkana međusobno povezane. Ja dolazim iz Srbije i već nekoliko godina surađujem sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Za mene i moju kompaniju su od velikog značaja njihove konsultantske usluge, koje omogućuju rast kompanija - rekao je Radović.

U okviru događaja, kroz više od 40 događaja, govora će biti o brojnim temama, kao što je poslovanje malih i srednjih preduzeća, digitalizacija, uticaj migracija i zeleni gradovi.

Svoje potencijale i strateške industrije, BiH će predstaviti na Sesiji o potencijalima za investiranje u BiH, pod nazivom "Investirajte u BiH – Investirajte u profitabilne projekte", koja se održava u četvrtak, 9. maja, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Na ovoj sesiji svim prisutnima će biti predstavljeni i benefiti investiranja u BiH, poput geografskog položaja, povoljnog pravnog okruženja i trgovinskih sporazuma, te prenešena pozitivna isustva stranih investitora.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.