NavMenu

Gorivo skuplje do 10 feninga - Vozači uskoro očekuju novi rast cijena

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 16.04.2019. 11:57
Komentari
Podeli
(Foto: Minerva Studio/shutterstock.com)
Gorivo u BiH je u protekloj sedmici u odnosu na sedmicu ranije bilo skuplje i do 10 feninga po litru.

Ako nam je za utjehu, na početku ove sedmice nije došlo do novih korekcija, ali vozači strahuju da će se to ubrzo desiti, s obzirom na kretanja na svjetskom tržištu, odakle su se trendovi, bar kada je riječ o poskupljenjima, uvijek slijevali i u BiH.

Po informacijama Spoljnotrgovinske komore BiH, oslonjene na podatke Međunarodne unije drumskog saobraćaja, u pretprošloj sedmici smo benzin 95 plaćali 2,16 KM, za benzin 98 trebalo je izdvojiti 2,31, a za litar dizela 2,26 KM.

Već u prošloj sedmici dizel je poskupio i koštao 2,36 KM, a narasla je i cijela benzina 98 - na 2,36 KM, dok benzin 95 nije poskupljivao.

Cjenovnici su juče, 15. aprila, bili na prošlosedmičnom nivou, ali informacije kojim raspolažu vozači nisu optimistične.

- Još prije desetak dana imali smo informaciju da treba doći do poskupljenja goriva, s tim što na benzinskoj pumpi gdje ja točim nije bilo korekcija. Međutim, očekuje se da se to dogodi svaki dan - rekao je za Nezavisne Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS.

Po njegovim riječima, svako poskupljenje goriva je predstavnicima ove branše poput omče oko vrata.

- Unazad deset godina nismo uspjeli da dignemo cijenu prevoza, maltene ni žuti fening. Svako poskupljenje goriva nama je ogroman problem, jer mi cijene svojih usluga ne možemo dići - požalio se Grbić.


Prema podacima Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS, u Banjaluci u proteklom periodu nisu rasle cijene goriva.

- Nezahvalno je procjenjivati šta bi se moglo desiti u narednom periodu kada je riječ o cijenama goriva, ali zasad nema najava da će doći do promjena - rekli su za Nezavisne iz ove grupacije.

Inače, na svjetskim tržištima su cijene nafte porasle i prošle sedmice, dosegnuvši novi najviši nivo od novembra prošle godine, što je ponajviše posljedica smanjenja ponude iz Venecuele, Irana i Libije.

Kako javljaju agencije, na londonskom tržištu je cijena barela prošle sedmice porasla za 1,7%, odnosno na 71,55 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,3%, na 63,89 USD.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija, Industrija

U Pelagićevu se gradi solarna elektrana vrijedna oko 5 mil KM

U Pelagićevu je počela izgradnja solarne elektrane snage tri megavata, vrijedna oko 5 mil KM. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana. Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.