Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 10.03.2019.| 20:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

MMF: Državne firme u BiH dužne 8,1 mlrd KM

(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock.com)
Državna preduzeća u BiH duguju čak 8,1 mlrd KM, navodi su u izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o stanju u ovoj oblasti, prvoj studiji te vrste ikad sprovedenoj u BiH.

U studiji se ističe da u BiH ima 548 državnih preduzeća, u kojima radi 80.000 zaposlenih, što čini oko 10% ukupne radne snage u BiH. Na papiru, ova preduzeća imaju imovinu od 31 mlrd KM i prihode od 6,7 milijardi. Međutim, činjenica da su dugovi u milijardama maraka, najbolje govori koliko je situacija u javnom sektoru ozbiljna i alarmantna.

Uprkos prekomjernom broju zaposlenih i ogromnim gubicima, državna preduzeća, prema studiji MMF-a, čine oko petinu ekonomije u BiH, a zajedno s državom ukupni dug iznosi više od 60% bruto domaćeg proizvoda.

Ako se ovi katastrofalni podaci uporede s 80 mil KM, koliko država uprihodi od dividendi u državnim preduzećima, dobija se još gora slika, a MMF ukazuje i na to da se putem transfera u državna preduzeća upumpava dodatnih 215 mil KM. Takođe, dodaju da je kontrola stranaka nad državnim preduzećima izuzetno jaka i da utiču na sve odluke koje se tamo donose.

Francisko Parodi, stalni predstavnik MMF-a u BiH i autor studije, kaže da ga je najviše iznenadila veličina samog sektora, ali i količina neplaćenih poreza i doprinosa.

- Državna preduzeća očigledno ne doprinose dovoljno ekonomiji. Kada dodate dug državnih preduzeća, javna zaduženost u BiH je 60%, a o tome se ne govori često. Da bi se svi ovi problemi mogli riješiti, potrebne su odlučne i bolne političke odluke. Mnogo je troškova, mnogo menadžerskih pozicija, a s obzirom na to da menadžere imenuju vlasti, ovo su preduzeća koja suštinski kontroliše vlada - rekao je Parodi.

On smatra da privatizacija može biti jedno od rješenja, ali da je na državi kao vlasniku da što prije donese mjere koje će smanjiti ove ogromne izdatke koje plaćaju poreski obveznici BiH.

- Političari žele izbjeći rizike koje bi privatizacija mogla donijeti. Problem je što dok oni razmišljaju šta da urade, stanje u državnim preduzećima je iz dana u dan gore - rekao je Parodi.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.