NavMenu

MMF: Državne firme u BiH dužne 8,1 mlrd KM

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 10.03.2019. 20:04
Komentari
Podeli
(Foto: Kristi Blokhin/shutterstock.com)
Državna preduzeća u BiH duguju čak 8,1 mlrd KM, navodi su u izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o stanju u ovoj oblasti, prvoj studiji te vrste ikad sprovedenoj u BiH.

U studiji se ističe da u BiH ima 548 državnih preduzeća, u kojima radi 80.000 zaposlenih, što čini oko 10% ukupne radne snage u BiH. Na papiru, ova preduzeća imaju imovinu od 31 mlrd KM i prihode od 6,7 milijardi. Međutim, činjenica da su dugovi u milijardama maraka, najbolje govori koliko je situacija u javnom sektoru ozbiljna i alarmantna.

Uprkos prekomjernom broju zaposlenih i ogromnim gubicima, državna preduzeća, prema studiji MMF-a, čine oko petinu ekonomije u BiH, a zajedno s državom ukupni dug iznosi više od 60% bruto domaćeg proizvoda.

Ako se ovi katastrofalni podaci uporede s 80 mil KM, koliko država uprihodi od dividendi u državnim preduzećima, dobija se još gora slika, a MMF ukazuje i na to da se putem transfera u državna preduzeća upumpava dodatnih 215 mil KM. Takođe, dodaju da je kontrola stranaka nad državnim preduzećima izuzetno jaka i da utiču na sve odluke koje se tamo donose.

Francisko Parodi, stalni predstavnik MMF-a u BiH i autor studije, kaže da ga je najviše iznenadila veličina samog sektora, ali i količina neplaćenih poreza i doprinosa.

- Državna preduzeća očigledno ne doprinose dovoljno ekonomiji. Kada dodate dug državnih preduzeća, javna zaduženost u BiH je 60%, a o tome se ne govori često. Da bi se svi ovi problemi mogli riješiti, potrebne su odlučne i bolne političke odluke. Mnogo je troškova, mnogo menadžerskih pozicija, a s obzirom na to da menadžere imenuju vlasti, ovo su preduzeća koja suštinski kontroliše vlada - rekao je Parodi.


On smatra da privatizacija može biti jedno od rješenja, ali da je na državi kao vlasniku da što prije donese mjere koje će smanjiti ove ogromne izdatke koje plaćaju poreski obveznici BiH.

- Političari žele izbjeći rizike koje bi privatizacija mogla donijeti. Problem je što dok oni razmišljaju šta da urade, stanje u državnim preduzećima je iz dana u dan gore - rekao je Parodi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.