Izvor: Indikator | Subota, 16.02.2019.| 10:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ukrajinskoj kompaniji MHP odobreno preuzimanje Perutnine Ptuj

Perutnina Ptuj Srbac
Slovenačka agencija za zaštitu konkurencije je ukrajinskom holdingu MHP dala saglasnost za preuzimanje Perutnine Ptuj, objavila je Slovenačka industrija jekla na veb stranici Ljubljanske berze.

Time više nema prepreka za završetak prodaje gotovo 91% udjela ptujske kompanije za koju je SIJ grupa potpisala s ukrajinskim holdingom ugovor još u novembru prošle godine.

S obzirom na izdatu dozvolu, u Perutnini Ptuj 21. februara mogu održati više puta odgođenu vanrednu skupštinu, na kojoj će promijeniti članove nadzornog odbora.

U ptujskoj kompaniji za sada odluku zaštitnika konkurencije ne komentiraju, a predsjednik Uprave Tibor Šimonka nedavno je rekao da očekuje da je dobiju u što kraćem roku, jer time dobijaju strateškog vlasnika iz svoje djelatnosti.

Istovremeno, on je naglasio da dugotrajne procedure nisu dobre u mnogim aspektima. Čak i prije preuzimanja su aktuelni vlasnici Perutnine u decembru u skladu s odlukom vanredne skupštine isplatili 9 mil EUR ostvarenih od akumulirane dobiti ili 0,84 EUR po dionici, što je gotovo pet puta više nego što su prvobitno planirali u avgustu na redovnoj skupštini, navodi RTVSLO.

Ukrajinski investitori su prilikom zaključivanja sporazuma sa SIJ-om, koji je u vlasništvu ruskog kapitala, objavili da namjeravaju u proizvodnu bazu u narednih četiri do pet godina uložiti oko 200 mil EUR, čime žele ojačati postojeći vertikalno integrirani poslovni model kompanije i investirati u razvoj i tehnologiju, kao i u brendove.

Novi vlasnici predviđaju dalji razvoj postojećih proizvoda i jakih brendova kao i rast prodaje u Sloveniji i široj regiji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.