Izvor: eKapija | Utorak, 22.01.2019.| 15:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Japanci istražuju mogućnosti za ulaganje u Zapadni Balkan - O potencijalima BiH 15. februara u Tokiju

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Ministarstvo ekonomije i industrije Japana po odluci Vlade Japana finansira studijski projekat istraživanja mogućnosti za ulaganje u regiji Zapadnog Balkana za potrebe japanskih investitora, u okviru kojeg je predstavnik Mitsubishi UFJ Research and Consulting iz Japana Shin Egishi posjetio Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) kako bi dobio detaljnije informacije o mogućnostima ulaganja u BiH.

Naime, Vlada Japana na čelu s premijerom Abeom pokrenula je inicijativu za uspostavljanje i širenje privredne suradnje s regijom Zapadnog Balkana na način da se podrže japanske kompanije da ulažu u ovu regiju, što uključuje i BiH, saopćeno je iz FIPA-e.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić upoznao je Egishija o nadležnostima Agencije na polju promocije i privlačenja stranih investicija, radu na polju pronalaska investitora i pružanja podrške u realizaciji investicija u BiH, postojećih 8.000 kontakta potencijalnih investitora, 500 investicionih projekata i 300 lokacija za investiranje.

Pružene su informacije i o sektorima za ulaganje, statusu stranog investitora u BiH, te poticajima za strane ulagače.

Također je istaknuo da je u oktobru 2016. godine, FIPA i VTK, u suradnji s Japanskom vanjsko-trgovinskom organizacijom (JETRO) iz Beča i Ambasadom Japana u BiH, organizirale posjetu japanske poslovne delegacije Bosni i Hercegovini, koju su činili predstavnici 13 japanskih kompanija. Ostvareni su kontakti s lokalnim privrednicima, međutim do značajnije suradnje nije došlo.

Nakon što prikupe sve potrebne informacije o mogućnostima ulaganja na Balkanu u okviru spomenute studije, 15. februara 2019. godine u Tokiju će se održati seminar o mogućnostima ulaganja u BiH za 150 japanskih kompanija, na kojem će prisustvovati predstavnici Ambasade BiH, te predstavnik FIPA-e u Tokiju, navodi se u saopćenju.

Očekuje se da će navedeno istraživanje dovesti do konkretizacije investicija neke od japanskih kompanija u BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.