NavMenu

Japanci istražuju mogućnosti za ulaganje u Zapadni Balkan - O potencijalima BiH 15. februara u Tokiju

Izvor: eKapija Utorak, 22.01.2019. 15:32
Komentari
Podeli

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Ministarstvo ekonomije i industrije Japana po odluci Vlade Japana finansira studijski projekat istraživanja mogućnosti za ulaganje u regiji Zapadnog Balkana za potrebe japanskih investitora, u okviru kojeg je predstavnik Mitsubishi UFJ Research and Consulting iz Japana Shin Egishi posjetio Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) kako bi dobio detaljnije informacije o mogućnostima ulaganja u BiH.

Naime, Vlada Japana na čelu s premijerom Abeom pokrenula je inicijativu za uspostavljanje i širenje privredne suradnje s regijom Zapadnog Balkana na način da se podrže japanske kompanije da ulažu u ovu regiju, što uključuje i BiH, saopćeno je iz FIPA-e.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić upoznao je Egishija o nadležnostima Agencije na polju promocije i privlačenja stranih investicija, radu na polju pronalaska investitora i pružanja podrške u realizaciji investicija u BiH, postojećih 8.000 kontakta potencijalnih investitora, 500 investicionih projekata i 300 lokacija za investiranje.

Pružene su informacije i o sektorima za ulaganje, statusu stranog investitora u BiH, te poticajima za strane ulagače.

Također je istaknuo da je u oktobru 2016. godine, FIPA i VTK, u suradnji s Japanskom vanjsko-trgovinskom organizacijom (JETRO) iz Beča i Ambasadom Japana u BiH, organizirale posjetu japanske poslovne delegacije Bosni i Hercegovini, koju su činili predstavnici 13 japanskih kompanija. Ostvareni su kontakti s lokalnim privrednicima, međutim do značajnije suradnje nije došlo.

Nakon što prikupe sve potrebne informacije o mogućnostima ulaganja na Balkanu u okviru spomenute studije, 15. februara 2019. godine u Tokiju će se održati seminar o mogućnostima ulaganja u BiH za 150 japanskih kompanija, na kojem će prisustvovati predstavnici Ambasade BiH, te predstavnik FIPA-e u Tokiju, navodi se u saopćenju.

Očekuje se da će navedeno istraživanje dovesti do konkretizacije investicija neke od japanskih kompanija u BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.