NavMenu

(1856. – 1939.) Sigmund Freud, otac psihoanalize i tumač snova

Izvor: Nezavisne novine Petak, 15.05.2009. 14:08
Komentari
Podeli

Otac psihoanalize Sigmund Freud poznati je psiholog sa početka 20. vijeka, koji je, u tada novoj psihologiji, otkrio odbrambene mehanizme, redefenisao libido u osnovni ljudski nagon i bavio se analizom snova. Rođen je 6. maja 1856. godine u mjestu Frajburg u Moraviji, u višečlanoj porodici. Imao je dva polubrata i šestero mlađe braće i sestara. Kada mu je bilo četiri godine, preselio se s roditeljima u Beč jer očev posao nije bio isplativ.

Dok je bio mali, roditelji su primijetili da je Sigmund izrazito bistro dijete i zbog toga je uživao poseban status u porodici. Iako si živjeli u malom stanu sa sedmero djece, imao je sopstvenu sobu i uljanu lampu, dok su ostala djeca u porodici za rasvjetu pri učenju koristila svijeće. Kao dijete je maštao o tome da postane general ili ministar, ali s obzirom na to da je bio Jevrej nije mu bilo dopušteno da se bavi bilo kojim drugim zanimanjem osim medicine i prava.

Ipak, to ga nije spriječavalo da nauči da govori francuski, engleski, italijanski i španski jezik i da se posveti proučavanju djela Ničea, Hegela, Šekspira i Kanta. O njegovoj mladosti se ne zna mnogo jer je u dva navrata uništavao dokumente na osnovu kojih bi se moglo saznati više. Dokumenti koji su nastali kasnije brižno su čuvani u Freudovoj arhivi, koja je bila dostupna samo njegovom ličnom biografu Ernestu Džonsu i nekolicini bliskih psihoanalitičara. Kada je 1881. dobio diplomu, prihvatio je radno mjesto u Institutu za cerebralnu anatomiju, gdje je sprovodio istraživanja upoređujući mozgove odraslih ljudi i fetusa.

Nekoliko godina kasnije (1884.) ispitivao je i svojstva kokaina, tokom čega otkriva njegova analgetska svojstva i isprobava ga na sebi. Naredna 1885. godina, bila je značajna za Freudovu karijeru. Četiri mjeseca u Parizu je radio s jednim od najpoznatijih neurologa tog vremena Žanom Šarkoom, koji je istraživao uzorke i terapiju histerije putem hipnoze. Freud se 1886. vraća iz Pariza u Beč i otvara privatnu praksu.

Primarno zainteresovan za psihološku terapiju, Freud je morao da razvije hipotezu o ljudskoj prirodi (ta se hipoteza sada naziva dubinskom psihologijom), pomoću koje bi mogao da izvede svoju terapiju. U svojim kasnijim spisima razvio je implikacije ove hipoteze, a u čovjekovoj psihološkoj strukturi razlikovao je tri činioca: id, ego i superego. Ovi činioci, uz pojmove nesvjesnog (cenzura, represija, sublimacija) i hipoteze o ulozi seksualnosti u ljudskom životu, čine okvir njegovog gledišta. Ego je centar racionalne svjesnosti i efektivne djelatnosti. Superego je destilat pritiska i zahtjeva društva i ono je izvor moralnih propisa i uputsava. Id je izvor preticanja libida u psihu. Pošto je ta energija po svojoj prirodi seksualna, ego je, takoreći, uhvaćen između pritisaka ida i superega. U toj situaciji ego traži način da ove različite pritiske dovede u harmoniju, pa zadovoljava jedna, a odbacuje druge.

Iako proširuje pojam psihe, tako da pored svjesnog u njega uključuje i nesvjesne sadržaje, Freud je ostao pristalica empirizma i insistira na tome da je svaki nesvjesni sadržaj nekada bio svjesta i da je u psihu ušao preko iskustva. Zrelost se, prema Freudu, postiže zamjenjivanjem lagodnosti i nelagodnosti svih naših iluzija principom realnosti i principom zadovoljstva ( čija je paradigma seksualni užitak) kao ciljevima života.

U oktobru 1886. Freud se oženio Martom Bernis poslije pet godina zabavljanja i s njom je imao šestero djece, između ostalog, i kćerku Anu Freud, koja je kasnije postala ugledna psihoanalitičarka na polju dječje psihologije. Iako različitih karaktera, ljubav Sigmunda i Marte bila je čvrsta. Djelovalo je da je vladala idila,ali Sigmund je bio dosadan muškarac, zbog svoje pretjerane organizovanosti. Svaki dan je sređivao bradu i brkove kod istog berberina, svake godine se kartao sa istim društvom i poslije 11 godina braka više nije imao intimnosti. Marta se posvetila odgajanju šestero djece, a Freud je danonoćno radio na svojim slučajevima.

"Moja majka je vjerovala u mog oca, a ne u psihoanalizu", rekla je kasnije jedna Freudova kćerka. Sigmund Freud je umro 23. septembra 1939. godine, tri nedjelje po izbjanju Drugog svjetskog rata, slobodan, ali u egzilu. Njegov ljekar mu je ispunio posljednju želju – odgovarajuća doza morfijuma mu je omogućila da prije veremena padne u komu, iz koje se više nije probudio.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.