NavMenu

Španci će ubuduće živjeti duže od Japanaca

Izvor: Radio 021 Ponedjeljak, 22.10.2018. 09:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Diego Cervo/shutterstock.com)Ilustracija
Španija će u budućnosti najvjerovatnije preoteti Japanu prvo mjesto na ljestvici zemalja s najdužim životnim vijekom, i to već do 2040. Istovremeno je primjetan i značajan pad Sjedinjenih Američkih Država na toj ljestvici, piše CNN.

Prosječna životna dob Španaca u budućnosti će najvjerovatnije iznositi 85,8 godina, tek malo više od očekivane životne dobi u Japanu (85,7), Singapuru (85,4) i Švajcarskoj (85,2).

Najveći pad na ljestvici među visokorazvijenim zemljama prema prognozama bi trebalo da dožive Sjedinjene Američke Države, koje će do 2040. godine pasti s 43. na 64. mjesto, s prosječnom životnom dobi od 79,8 godina. SAD će vjerovatno prestići i Kina, koja bi se mogla popeti za čak 29 mjesta, na 39. mjesto.

Amerikanci će 2040. godine u prosjeku živjeti samo 1,1 godinu duže nego 2016. godine, što je mnogo ispod prosječne stope rasta od 4,4 godine u istom vremenskom rasponu.

Španija je jedna od nekoliko evropskih zemalja koje svojim građanima nudi zdravstvenu zaštitu finansiranu porezom, a španski zdravstveni sistem Svjetska zdravstvena organizacija ocijenila je kao sedmi najbolji u svijetu.

Top deset zemalja:

1. Španija (85,8 godina)
2. Japan (85,7 godina)
3. Singapur (85,4 godina)
4. Švajcarska (85,2 godina)
5. Portugal (84,5 godina)
6. Italija (84,5 godina)
7. Izrael (84,4 godina)
8. Francuska (84,3 godina)

9. Luksemburg (84,1 godina)
10. Australija (84,1 godina)

Najveća stopa rasta primjećena je u Portugalu, u kojem je prosječna životna dob porasla za čak 3,6 godina, a on se s 23. popeo na peto mjesto na ljestvici.

U Italiji je zabilježen pomak tek za jedno mjesto, sa sedmog na šesto.

Istraživanje objavljeno u časopisu Lancet bavilo se analizom podataka iz projekta "The Global Burden of Diseases" (Globalni teret bolesti), sprovedeno prije dvije godine. Istraživanje je predvidjelo prosječnu životnu dob za razdoblje od 23 godine, od 2017. do 2040. godine.

Pri tome nije zanemaren globalni uticaj danas sveprisutnih bolesti poput dijabetesa, HIV-a i raka, kao i različitih rizičnih faktora poput načina ishrane i pušenja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.