Izvor: Klix | Srijeda, 17.10.2018.| 12:45

Turizam jedan od najbrže rastućih sektora privrede u BiH - EU podržava razvoj neiskorištenih potencijala

(Foto: Smailhodzic/shutterstock.com)
Šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH Andrea Vera rekao je u utorak (16. oktobra 2018. godine) u Sarajevu da turizam u BiH ima vrlo veliki potencijal koji još nije u potpunosti iskorišten i da EU kontinuirano podržava razvoj turizma kao jednog od najbrže rastućih sektora u BiH.

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da je Vera na predstavljanju rezultata podrške EU i Vlade Njemačke o uvođenju zelenih praksi u turističkoj destinaciji Parka prirode Blidinje istakao da Delegacija EU u BiH, kroz EU ProLokal, podržava razvoj turističkih potencijala BiH, jačanje uloge malih i srednjih preduzeća i lokalnih proizvođača, razvoj konkurentnosti i, najvažnije, stvaranje novih radnih mjesta.

- Ovaj program samo je jedan primjer podrške EU razvoju turizma u BiH. Prije nekoliko mjeseci pokrenuli smo EU4Biznis, program kojiu okviru svojih aktivnosti, uključuje komponentu podrške turizmu, i koji će, siguran sam, doprinijeti daljem razvoju ovog sektora u BiH - zaključio je Vera.

Menadžer EU ProLokal programa Karin Herhan rekla je da je EU ProLokal, podsticanjem saradnje i lokalnih partnerstava između privatnog i javnog sektora, te između sektora poljoprivrede i turizma, ostvario značajne rezultate u poboljšanju turističke ponude Parka prirode Blidinje.

EU ProLokal pokrenuo je koncept "zelenog turizma" koji daje značaj lokalnoj proizvodnji i zaštiti životne sredine, te je podržao brojne uspješne inicijative za njegovo provođenje.

Neke od njih su razvoj višenamjenske vrećice za otpad, čišćenje Parka u kojem su učestvovale tri opštine, a posebno značajna inicijativa je kreiranje brenda tipičnih lokalno proizvedenih i uzgojenih proizvoda koji je okupio lokalne poljoprivredne proizvođače.

Unaprijeđena je i zajednička promocija turističkih potencijala ove regije.

- Poboljšanjem ponude ovog Parka prirode želimo nadopuniti turističku ponudu u Hercegovini i tako snažno uticati na ukupni razvoj turizma u BiH - dodala je Herhan.

Ovim događajem obilježen je uspješan završetak aktivnosti podrške razvoju turističkog lanca vrijednosti Parka prirode Blidinje, sprovedenih u okviru EU programa koji podržava lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, a finansiraju ga EU sa 9 mil EUR, a Vlada Njemačke sa 4 mil EUR.

Predsjednik Udruženja Green ways iz Mrkonjić Grada Boro Marić, naglasio je da se iskustva iz Blidinja i smjernice za "zeleni turizam" već primijenjuju u provođenju mjera "ozelenjavanja" na području Krajine.

- Sada smo u procesu odabira inicijativa s potencijalom za privlačenje turista koji će povezati prirodne ljepote, ruralne resurse i lokalnu gastronomiju - objasnio je Marić.

Tokom događaja izloženi su proizvodi iz korpe tipičnih poljoprivrednih proizvoda iz Blidinja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.