NavMenu

Turizam jedan od najbrže rastućih sektora privrede u BiH - EU podržava razvoj neiskorištenih potencijala

Izvor: Klix Srijeda, 17.10.2018. 12:45
Komentari
Podeli
(Foto: Smailhodzic/shutterstock.com)
Šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH Andrea Vera rekao je u utorak (16. oktobra 2018. godine) u Sarajevu da turizam u BiH ima vrlo veliki potencijal koji još nije u potpunosti iskorišten i da EU kontinuirano podržava razvoj turizma kao jednog od najbrže rastućih sektora u BiH.

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da je Vera na predstavljanju rezultata podrške EU i Vlade Njemačke o uvođenju zelenih praksi u turističkoj destinaciji Parka prirode Blidinje istakao da Delegacija EU u BiH, kroz EU ProLokal, podržava razvoj turističkih potencijala BiH, jačanje uloge malih i srednjih preduzeća i lokalnih proizvođača, razvoj konkurentnosti i, najvažnije, stvaranje novih radnih mjesta.

- Ovaj program samo je jedan primjer podrške EU razvoju turizma u BiH. Prije nekoliko mjeseci pokrenuli smo EU4Biznis, program kojiu okviru svojih aktivnosti, uključuje komponentu podrške turizmu, i koji će, siguran sam, doprinijeti daljem razvoju ovog sektora u BiH - zaključio je Vera.

Menadžer EU ProLokal programa Karin Herhan rekla je da je EU ProLokal, podsticanjem saradnje i lokalnih partnerstava između privatnog i javnog sektora, te između sektora poljoprivrede i turizma, ostvario značajne rezultate u poboljšanju turističke ponude Parka prirode Blidinje.

EU ProLokal pokrenuo je koncept "zelenog turizma" koji daje značaj lokalnoj proizvodnji i zaštiti životne sredine, te je podržao brojne uspješne inicijative za njegovo provođenje.

Neke od njih su razvoj višenamjenske vrećice za otpad, čišćenje Parka u kojem su učestvovale tri opštine, a posebno značajna inicijativa je kreiranje brenda tipičnih lokalno proizvedenih i uzgojenih proizvoda koji je okupio lokalne poljoprivredne proizvođače.

Unaprijeđena je i zajednička promocija turističkih potencijala ove regije.


- Poboljšanjem ponude ovog Parka prirode želimo nadopuniti turističku ponudu u Hercegovini i tako snažno uticati na ukupni razvoj turizma u BiH - dodala je Herhan.

Ovim događajem obilježen je uspješan završetak aktivnosti podrške razvoju turističkog lanca vrijednosti Parka prirode Blidinje, sprovedenih u okviru EU programa koji podržava lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, a finansiraju ga EU sa 9 mil EUR, a Vlada Njemačke sa 4 mil EUR.

Predsjednik Udruženja Green ways iz Mrkonjić Grada Boro Marić, naglasio je da se iskustva iz Blidinja i smjernice za "zeleni turizam" već primijenjuju u provođenju mjera "ozelenjavanja" na području Krajine.

- Sada smo u procesu odabira inicijativa s potencijalom za privlačenje turista koji će povezati prirodne ljepote, ruralne resurse i lokalnu gastronomiju - objasnio je Marić.

Tokom događaja izloženi su proizvodi iz korpe tipičnih poljoprivrednih proizvoda iz Blidinja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.