NavMenu

Vlada FBiH: Utvrđen nacrt zakona o građevinskim proizvodima

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.04.2009. 15:35
Komentari
Podeli

Nacrt zakona o građevinskim proizvodima koji je Vlada Federacije BiH utvrdila i, sa sjednice održane 02.04.2009. godine u Sarajevu, uputila u parlamentarnu proceduru sastavni je dio reforme sistema prostornog uređenja i građenja objekata iz nadležnosti Federacije BiH, započete donošenjem Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH. Budući da je ovim zakonom pitanje građevinskih proizvoda samo djelimično usklađeno sa načelima EU zakonodavstva bilo je to neophodno regulisati posebnim zakonom, što je i učinjeno danas utvrđenim Nacrtom.

To se, prije svega, odnosi na ocjenjivanje usklađenosti i dokazivanje upotrebljivosti građevinskih proizvoda kao uslova za njihovo stavljanje na tržište, distribuciju i upotrebu u mjeri potrebnoj za ispunjavanje bitnih zakonskih zahtjeva za građevinu. Pored usklađivanja sa direktivom o građevinskim proizvodima, u mjeri u kojoj je to bilo moguće s obzirom na potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i odredbe Zakona o standardizaciji BiH, Nacrtom zakona je nadopunjen i dosadašnji sistem kontrole građevinskih proizvoda (kontrola i certificiranje građevinskih proizvoda uvezenih u Federaciju BiH) čime se sukladno EU zakonodavstvu, štiti domaće tržište i proizvođači.

Na ovaj način Nacrtom zakona stvaraju se uvjeti za osiguranje primjerene sigurnosti građevinskih proizvoda i otklanjanje tehničkih i administrativnih prepreka za njihov lakši plasman iz Federacije BiH na tržišta zemalja u okruženju i Evropske unije, što ima poseban značaj u uvjetima globalne ekonomske krize. U pitanju je, dakle, novi sistem za one građevinske proizvode za koje postoji interes privrednika iz Federacije BiH, dok se ostalim ostavlja dovoljno prostora i vremena za prilagođavanje uslovima i načinu rada po harmoniziranom evropskom zakonodavstvu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.