NavMenu

Uskoro postavljanje novih video nadzora na graničnim prelazima u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.09.2018. 10:03
Komentari
Podeli

(Foto: Goran Jakus/shutterstock.com)
Ministarstvo sigurnosti BiH i Granična policija BiH izradili su tehnički dizajn i specifikaciju za uspostavu sistema video nadzora na 59 međunarodnih graničnih prijelaza. Sistem video nadzora će poboljšati razmjenu informacija i integrisano upravljanje granicom na međunarodnim graničnim prijelazima, koji je preporučen i Šengenskim katalogom.

Ovaj sistem omogućava nadzor i administriranje nadzora graničnih prijelaza sa lokalnog, regionalnog i centralnog nivoa (izgradnja kontrolnih soba), s posebnim akcentom na važnost osiguranja integriteta tajnih i ličnih podataka prikupljenih sistemom video nadzora.

Video nadzori graničnih prijelaza će omogućavati obezbjeđivanje dokaza za potrebe pravosudnih institucija, sprečavanje koruptivnih radnji, rekonstrukciju spornih događaja u zonama pod nadzorom, kontrolu i praćenje odvijanja poslovnih procesa i poštivanja zakonitosti u postupanju službenika, navodi RTV Slon.

Izgradnja sistema video nadzora po urađenoj dokumentaciji na 29 od ukupno 59 međunarodnih graničnih prijelaza (prva faza) bit će finansirana iz IPA fondova Evropske unije, čime će Bosna i Hercegovina napraviti iskorak u integrisanom upravljanju granicama.

Izrada tehničkog dizajna i specifikacije sistema video nadzora na međunarodnim graničnim prijelazima BiH realizirana je u okviru projekta "Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u BiH" koji implementira Ministarstvo sigurnosti BiH kojeg podržava Vlada Švicarske u okviru Partnerstva u migracijama između dvije zemlje, uz tehničku podršku Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC).


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.