NavMenu

ŠAROVIĆ: Očekujem da će BiH biti oslobođena zaštitnih mjera EU na uvoz čelika

Izvor: eKapija Četvrtak, 13.09.2018. 15:37
Komentari
Podeli
Mirko ŠarovićMirko Šarović
Očekujem da će Bosna i Hercegovina, nakon našeg današnjeg izjašnjenja u Briselu, biti oslobođena od uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika od strane EU, saopštiio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović nakon što je pregovarački tim ministarstva iznio Evropskoj komisiji u srijedu (12. septembar 2018. godine) svoje argumente u okviru tzv. saslušanja zemalja obuhvaćenih zaštitnom mjerom EU na uvoz čelika, prenosi RTV Slon.

– Izjašnjenje našeg tima bilo je vrlo argumentovano i temeljno i sve iznesene činjenice idu u prilog izuzimanju Bosne i Hercegovine iz navedene mjere – ocijenio je Šarović i dodao da sa druge strane nisu izneseni nikakvi kontraargumenti.

Stavovi naše strane prvenstveno se temelje na tome da se kvote na izvoz čelika nisu mogle uvesti Bosni i Hercegovini, jer nije članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), te da sa EU imamo potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Naglašen je i značaj sporazuma u kontekstu ekonomskih i političkih integracija BiH, a što je bio osnov za izuzimanje zemalja evropskog ekonomskog područja (Norveške, Islanda i Lihtenštajna) iz navedenih mjera.

Naša strana je prezentovala i statističke podatke koji idu u prilog izuzeću, uključujući i analize koje pokazuju da izvoz iz BiH neće prouzrokovati štetu industriji čelika članica EU, niti će načiniti ozbiljne poremećaje na tržištu EU, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Uz predstavnike ministarstva, na saslušanju je učestvovao i advokatski tim ArcelorMittal Zenica, najvećeg izvoznika čelika iz Bosne i Hercegovine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.