NavMenu

Ljekari UKC RS ponosni na operaciju gigantske aneurizme

Izvor: eKapija Srijeda, 05.09.2018. 10:22
Komentari
Podeli
(Foto: ChaNaWiT/Shutterstock)
Ljekari Službe za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prvi put su uradili komplikovan operativni zahvat kod pacijenta koji je nekoliko mjeseci bolovao od simptomatske subklavijalne bolesti, a uspješno je urađena i operacija gigantske aneurizme.

Generalni direktor UKC RS prof. dr Vlado Đajić rekao je da su ove operacije veoma rijetke i u mnogo razvijenijim i većim centrima, ističući da je zato ponosan što se one danas rade veoma uspješno u ovoj ustanovi. Istakao je da je ponosan na Službu vaskularne hirurgije, sa doktorom Milankom Maksićem na čelu, koja radi nasloženije operacije koje se danas rade u svijetu.

On je rekao da će pacijenti, osim tretmana kojeg imaju od ljekara, biti veoma zadovoljni i smještajem nakon 22. septembra, kada će se hirurške klinike preseliti na lokaciju Paprikovac, saopšteno je iz UKC RS.

Načelnik Službe za vaskularnu hirurgiju Milanko Maksić rekao je da su ljekari ove službe u kratkom periodu radili dva zahvata, i to zahvat orijaške aneurizme kod pacijenta starog 83 godine, a kod kojeg je prije 35 godina urađena resekcija želuca, te prvi "kros over" takozvanih subaortnih grana kod pacijenta starog 53 godine.


Dr Milanko Maksić je pojasnio da je urađen veoma komplikovan operativni zahvat kod pacijenta starog 53 godine koji je nekoliko mjeseci bolovao od simptomatske subklavijalne bolesti – zamaranje ruke prilikom rada zbog hroničnog začepljenja potključne arterije. On je rekao da se specifičnost ovog zahvata ogleda u tome što se pacijentu rekonstruiše arterija (krvni sud) u lijevoj ruci i pravi se premosnica iz arterije iz desne ruke bez otvaranja grudnog koša. Prema njegovim riječima, kod drugog pacijenta starog 83 godine, uspješno je urađen zahvat gigantske aneurizme.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.