NavMenu

Savez računovođa i revizora RS ne izdaje fiskalne račune

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 10.03.2009. 09:22
Komentari
Podeli

Savez računovođa i revizora RS za obrasce za godišnje obračune, koje prodaju fizičkim licima u svojim prostorijama, ne izdaju fiskalni račun niti ispravne nota račune, iako ih na to obavezuje zakon.

Za obrazac koji je autor ovog teksta kao fizičko lice kupio u Savezu računovođa i revizora za 15 KM, umjesto fiskalnog računa dobio je nota račun.

Inače, obrazac za godišnji obračun trebaju da kupe sva pravna lica i preduzetnici u RS koji vode dvojno knjigovodstvo, a procjenjuje se da ih ima oko 50.000.

Na osnovu toga nije teško izračunati koliko se godišnje zaradi na prodaji obrazaca za čije štampanje, po riječima iskusnih štampara, sigurno ne treba utrošiti više od jedne marke.

Pored toga što nismo dobili fiskalni račun, ni dobijeni nota račun ne zadovoljava formu računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) jer, kako kažu računovođe, kao takav se ne može nigdje uknjižiti, a samim tim je i nelegalan.

Novak Kondić, generalni sekretar Saveza računovođa i revizora RS, tvrde da sve rade prema zakonu i da im je Ministarstvo finansija produžilo rok do kraja marta da uvedu fiskalne kase.

"Mi smo blagovremeno predali aplikaciju i nas su uvrstili službeno u kategoriju korisnika koji treba da uvedu fiskalnu kasu do kraja mjeseca", kaže Kondić objašnjavajući da je to jedini razlog što nemaju kasu.

Međutim, Aleksandar Džombić, ministar finansija RS, kaže da su svi privredni subjekti koji se bave maloprodajom, osim onih koji su izuzeti zakonom morali uvesti fiskalne kase.

"Ostala je jedino još da veleprodaje uvedu kase kojima je rok do 31. marta, ali će vjerovatno biti prolongiran", kazao je Džombić.

Sa druge strane, Kondić na ove izjave ministra kaže "da neko griješi, ali da neće da ulazi u to", dodajući da u Savezu "imaju sve papire i pisana obavještenja".

Cijenu obrasca od 15 KM Kondić nije mogao da obrazloži, objašnjavajući da postoji odluka Upravnog odbora Saveza o toj cijeni, ali da on trenutno ne zna detalje oko toga, te da se do tog obrazloženja lako može doći.

Džombić nije želio da komentariše cijenu obrasca od 15 KM, najavljujući da će se uskoro donijeti zakon o djelatnosti računovodstva i revizije i u kojim će se definisati pravilnici za obrasce.

U Poreskoj upravi RS su na pitanje, da li obrasce koje izdaje Savez računovođa RS istovremeno može prodavati i fizičkim licima bez fiskalnog računa, odgovorili da oni moraju imati fiskalnu kasu.

"Ukoliko imaju registrovanu maloprodaju, dužni su bili da se fiskalizuju", kaže Stevan Tešić, iz sektora za edukaciju Poreske uprave dodajući da Savez računovođa prema zakonu kao strukovno udruženje treba da se fiskalizuju do kraja marta budući da se radi o PDV obvezniku koji vrši promet robe ili dobara prema PDV obvezniku.

Ratko Kovačević, portparol UIO, kaže da svaki PDV obveznik mora izdavati račun sa iskazanim PDV-om i on može biti ispisan rukom, ali je jasno šta svaki račun mora da ima.

Pravilnikom o primjeni Zakona o PDV-u je jasno rečeno da svaki račun mora da ima ime PDV obveznika, nota broj, broj obveznika, adresu, naziv artikla, datum izdavanja računa, pojedinačnu cijenu, osnovicu PDV-a, iznos PDV-a te ukupan iznos.

Na računu koji nam je izdao Savez računovođa i revizora nedostaje broj obveznika, datum izdavanja računa, pojedinačna cijena, osnovica PDV-a i iznos PDV-a.

Kako objašnjavaju računovođe, ovakav račun ne može da se knjiži ni u knjigu ulaznih niti u knjigu izlaznih faktura čime se nedvojbeno krši zakon jer takav račun ne može da bude dio PDV prijave.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.