Izvor: Klix | Srijeda, 15.08.2018.| 15:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada Japana donirala opremu za osam medicinskih ustanova u BiH

(Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)
Dokumenti o primopredaji medicinske opreme za potrebe osam zdravstvenih ustanova u BiH potpisani su danas, 15. avgusta, u Sarajevu, a osigurana je u okviru Granta neprojektne pomoći Vlade Japana za Bosnu i Hercegovinu.

V.d. sekretara Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović zahvalila je za tu vrijednu donaciju, te pojasnila da se realizira na bazi sporazuma potpisanog između BiH i Vlade Japana, a tiče se podrške Bosni i Hercegovini u ekonomskom i drugim oblicima razvoja.

Kazala je da je Vlada Japana osigurala oko 580.000 KM za nabavku te medicinske opreme namijenjene prvenstveno sektorima u oblasti hirurgije, ginekologije, akušerstva i pedijatrije.

Medicinska oprema namijenjena je za bolnicu Dr. Mladen Stojanović Prijedor, Kantonalnu bolnicu Dr. Safet Mujić Mostar, Kantonalnu bolnicu Dr. Irfan Ljubijankić Bihać, Univerzitetski klinički centar Mostar, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Univerzitetski klinički centar Sarajevo, Dom zdravlja Brčko i Bolnica u Zvorniku.

Ambasador Japana u BiH Hideyuki Sakamoto naglasio je da nabavka medicinske opreme predstavlja samo jednu komponentu šireg projekta Vlade Japana čija ukupna vrijednost je oko 200 miliona japanskih jena ili oko 3,1 mili KM.

- Osim Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH bit će primaoci vozila za hitne slučajeve, opreme za cjevovode za pitku vodu i druge. Planirano je i da Ministarstvo civilnih poslova BiH u bliskoj budućnosti bude primalac hidrometeorološke opreme - istaknuo je.

Pomoć koju je Vlada Japana osigurala za sektor zdravstva u BiH u dvadeset godina premašila je 82,5 mil EUR.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.