NavMenu

Kako i gdje se prave pehari za Svjetsko prvenstvo u fudbalu?

Izvor: N1 Subota, 07.07.2018. 09:21
Komentari
Podeli
(Foto: JTKPHOTO/shutterstock.com)
Svjetsko prvenstvo u fudbalu bliži se kraju, a Rojters je imao priliku da zaviri u fabriku u blizini Milana u Italiji, u kojoj se već 47 godina proizvode pehari i medalje. Za pobjednike ovog Mundijala, zlatni pehar težak šest kilograma već je napravljen.

Kada 15. jula svjetski fudbalski prvaci budu primili pobjednički pehar, gotovo da niko neće razmišljati o tome gdje je napravljen. Da i proizvodnja pobjedničkih odličja može da bude unosan posao, pokazuje i primjer fabrike GDI Bertoni, u blizini Milana. Duži niz godina bave se proizvodnjom trofeja i medalja za najbolje fudbalske timove, uključujući i trofej za pobjednike Mundijala.

- Od kada postojimo, mi proizvodimo te trofeje. Uvijek predajemo pehar za pobjednika na Svjetskom prvenstvu četiri godine unaprijed, pa smo tako već predali trofej za Svetsko prvenstvo 2022. godine. On će se koristiti za promociju narednog prvenstva. Proizvodni ciklus za jedan trofej traje oko tri mjeseca - kaže Valentina Lora, direktorka kompanije.

Pjetro, jedan od radnika ove fabrike, podsjetio se Svjetskog prvenstva u fudbalu 1998, za koje je takođe učestvovao u pravljenju trofeja. To je, kaže, velika čast, ali i zahtjevan posao.


- Najteži dio ovog posla je proizvodnja bronzanih medalja. Moram da koristim lupu i da vodim računa o svakom detalju. Poliram medalje po nekoliko puta dok ne dobiju savšen sjaj. Bitno je uspeti da svaki taj trofej izgleda identično. Reći ću vam da je svaka medalja ovde napravljena dio umjetnosti - kaže ovaj radnik.

Pehar, nazvan FIFA World Cup, predstavljen je 1971. Napravljen od 18 karatnog zlata, visine 36 centimetara i težine oko šest kilograma, djelo je italijanskog dizajnera Silvia Gazanige.

Pobjednik svakog Svjetskog prvenstva dobija u trajno vlasništvo identičnu, pozlaćenu repliku, čija izrada košta oko 50.000 USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Pozder: Tranzitni turizam šansa za Posavinu

Prilikom posjete Posavskom kantonu, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder istakla je u Odžaku, na sastanku s kantonalnim ministrom prometa, veza i zaštite okoliša Perom Radićem, da se tokom maja očekuje usvajanje zakona o proglašenju zaštićenih područja Bara Tišina i Bara Starača. Ova područja, kako je istaknuto u saopštenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, predstavljaju veliko prirodno bogatstvo i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.