NavMenu

Analiza trgovanja sa Banjalučke berze za period 26.01. - 30.01.2009. godine: Mirna sedmica na BLSE

Izvor: Advantis Broker Petak, 30.01.2009. 16:30
Komentari
Podeli

Iako se u 2009. godinu ušlo sa cijenama koje su u velikom broju slučajeva dostigle istorijske minimume, na Banjalučkoj berzi je i tokom ove sedmice vladala monotnija, milionski promet zabilježen je samo zahvaljujući tgovanju sa par manje likvidnih akcija. U takvom ambijentu Berzanski indeks RS (BIRS) zabilježio je sedmični pad vrijednosti od 0,66%, Indeks Elektroprivrede RS (ERS10) izgubio je 0,37% svoje vrijednosti, dok je jedino Indeks investicionih fondova RS (FIRS) zabilježio rast vrijednosti od 0,42%.

Ukupan sedmični promet iznosio je 1.214.176 KM od čega je na službenom berzanskom tržištu ostvareno 398.678 KM, dok je veći dio od 815.498 KM ostvareno na slobodnom berzanskom tržištu manje likvidnim akcijama.

Od hartija na službenom berzanskom tržištu najveći promet u iznosu od 98.738 KM ostvaren je akcijama Telekoma Srpske (BLSE:TLKM-R-A) koje su zabilježile su sedmični rast vrijednosti od 3,35% te završile na prosječnoj cijeni od 0,986 KM. Već uobičajeno u fokusu ulagača bile su i Obveznica stare devizne štednje RS (BLSE:RSDS-O-A) kojima je ostvaren sedmični promet od 43.786 KM po cijeni koja je varirala oko vrijednosti od 0,85 KM. Konstantna tražnja viđena je i na akcijama NLB Razvojne banke AD Banja Luka (BLSE:VBBB-R-A) pa je ostvaren i nešto veći promet u odnosu na ostale u iznosu od 42.976 KM po prosječnoj cijeni koja nije padala ispod 3.900 KM. Listu gubitnika predvodile su akcije iz sistema Elektroprivrede RS, a najveći pad vrijednosti od 5,21% zabilježile su akcije Hidroelektrana na Trebišnjici AD Trebinje (BLSE:HETR-R-A), dok su akcije Elektrokrajine AD Banja Luka (BLSE:EKBL-R-A) i RiTE-a Gacko AD Gacko (BLSE:RITE-R-A) zabilježile sedmični pad vrijednosti od oko 4%. Ipak titulu gubitnika ovosedmičnog trgovanja ponijele su akcije ZTC Banja Vrucica AD Teslić (BLSE:BVRU-R-A) koje su zabilježile minus od 10% na prosječnu cijenu od 0,90KM.

Od akcija sa slobodnog berzanskog tržišta najveći promet na redovnom trgovanju u iznosu od 367.470 KM zabilježile su akcije PIB Slobomir AD Bijeljina (BLSE:PIBB-R-D) uz prosječnu cijenu od 2,00 KM. Nakon duze vremena u fokusu ulagača bile su i akcije preduzeća Čajavec-Mega AD Banja Luka (BLSE:CMEG-R-A) kojima je ostvaren promet u iznosu od 313.500 KM. Akcijama RiTE-a Gacko AD Gacko (BLSE:RITE-R-A) ostvaren je promet u iznosu od 41.967 KM, dok je akcijama Rafinerije nafte AD Bosanski Brod (BLSE:RNAF-R-A) uz sedmični pad vrijednosti od 4,85% ostvaren promet od 19.909 KM.

Najlikvidnije među zif-ovima bile su akcije ZIF-a Kristal invest fond (BLSE:KRIP-R-A) sa prometom od 79.024 KM uz rast vrijednosti od 3,00%, dok je akcijama ZIF-a Zepter fond (BLSE:ZPTP-R-A) ostvaren prometom od 30.436 uz rast vrijednosti od 3,44% na prosječnu cijenu od 3,31 KM. Akcijama ZIF-a Euroinvestment fond (BLSE:EINP-R-A) ostvaren je promet od 25.562 KM uz pad vrijednosti od 4,24 %. Za razliku od navedenih fondova kojima se koliko toliko trgovalo, vrijednost akcija ZIF-a BLB-profit fond (BLSE:BLBP-R-A) i ZIF-a Jahorina Koin fond (BLSE:JHKP-R-A) je tokom sedmice pala za oko 10%.

Na internet sajtu Banjalučke berze danas su objavljene odluke 17. Skupštine akcionara Elektrodistribucija a.d. Pale i odluke 8. Skupštine akcionara i mišljenje NO o finansijskom izvještaju za 2007. za preduzeće Veletekstil AD Banja Luka. Objavljeni su i oglasi o sazivanju skupštine akcionara ZIF-a VB fond AD Banja Luka i skupštine akcionara Metalne industrije AD Prijedor.

Tokom sedmice objavljeni su i revizorski izvještaji za preduzeća Duvan AD Bijeljina, Relaks AD Banja Luka, RiTE Gacko AD Gacko, Betonski proizvodi AD Zalužani, Krajinapromet AD Banja Luka, Drina UP AD Bijeljina, Vodovod i kanalizacija AD Bijeljina, Čajavec mega AD Banja Luka, Impro AD Prijedor, Čistoća AD Banja Luka i Potkozarja AD Gradiška.

Zdravko Janković, Broker

Advantis Broker a.d. Banja Luka - članica Banjalučke berze

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.