NavMenu

Vijeće stranih investitora u BiH: Sporo uklanjanje prepreka za ulaganje

Izvor: Nezavisne novine Petak, 05.12.2008. 09:30
Komentari
Podeli

Registracija kompanija, dobijanje građevinske, radne i dozvole za privremeni boravak za strane radnike i porezi kritične su oblasti u kojima su potrebne reforme kako bi bile otklonjene prepreke za ulaganja u BiH, upozorili su predstavnici Vijeća stranih investitora u BiH.

Vijeće je juče prezentovalo "Bijelu knjigu 2008" u kojoj su navedene prepreke s kojima se suočavaju investitori, ali i preporuke bh. vlastima za stvaranje boljeg ambijenta za investiranje.

"U "Bijeloj knjizi" navedeno je više od 25 mjera i prijedloga kojima treba da se pozabave svi nivoi vlasti da bi poboljšali poslovno okruženje. Ima napretka i poslovno okruženje u BiH se razvija, ali bismo željeli brži napredak u oblastima registracije kompanija, poreza, dobijanja radnih i građevinskih dozvola", kazao je Aleksander Zonlai, član Upravnog odbora Vijeća stranih investitora.

Istakao je da nisu zadovoljni stepenom realizacije prijedloga koje je Vijeće stranih investitora BiH dalo u prethodnoj "Bijeloj knjizi".

"Kod registracije preduzeća nismo vidjeli velikih pomaka. U ovoj godini je uvedeno nekoliko zakona o porezima, ali oni nisu međusobno usaglašeni tako da nema izbjegavanja duplog oporezivanja", dodao je Zonlai.

Govoreći o svjetskoj finansijskoj krizi, kazao je da se bh. ekonomija, institucije i preduzeća moraju pripremiti za nadolazeći period, te da je dovoljno pogledati šta su susjedne zemlje uradile.

"Očekujemo usporenje ekonomskog rasta, ali će rasta biti za razliku od EU koju očekuje recesija", rekao je Zonlai.

Taj Sosnovski, predsjednik Vijeća stranih investitora, naglasio je da se nada da će "Bijela knjiga" služiti vlastima u BiH kao stimulans da poprave poslovno okruženje u zemlji.

"Globalna ekonomska kriza ima uticaja na bh. ekonomiju, ali stvarni uticaj na zemlju i građane tek treba utvrditi. Zato je važno pozabaviti se problemima i kreirati privlačnije poslovno okruženje", dodao je Sosnovski.

Dimitris Kurkulas, šef Delegacije Evropske komisije u BiH, rekao je da su neki od prioriteta navedenih u knjizi identični zahtjevima koju su pred BiH stavljeni u procesu evropskih integracija, te da zajednica investitora u BiH ubrzava proces ka EU.

Članovi Vijeća stranih investitora su do sada u BiH uložili oko četiri milijarde eura, a zapošljavaju oko 11.000 domaćih radnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.