NavMenu

Izvoz mlijeka iz BiH u 2017. iznosio 76 mil KM - Plasman povećan za 12% u odnosu na 2016.

Izvor: Capital Nedjelja, 04.03.2018. 20:24
Komentari
Podeli
(Foto: Alexander Tolstykh/shutterstock.com)
Izvoz mlijeka i mliječnih prerađenina iz BiH u 2017. iznosio je 76 mil KM i veći je za 12% u odnosu na prethodnu godinu, ističe direktor Sektora privrede pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović.

Istovremeno, uvoz je iznosio 142 mil KM i manji je za oko 13,5 odsto u odnosu na 2016. godinu, napominje Lalović u intervjuu Srni, a prenosi Capital.

- Za mlijeko i mliječne prerađevine karakterističan je blagi povratak na tržište EU, prvenstveno u Hrvatsku, što je dovelo do blagog povećanja pokrivenosti uvoza izvozom u ovom sektoru. Tokom 2016. godine on je iznosio 61%, a u 2015. 48% - napominje Lalović i navodi da su zemlje CEFTA-e prošle godine bile vodeće izvozno tržište za ovaj sektor.

Izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina iz BiH i EU prošle godine bio je veći za 24% u odnosu na 2015. godinu, ali još uvijek 10% ispod nivoa izvoza zabilježenog u 2012, kada je Hrvatska bila glavno izvozno tržište
(prije ulaska u EU).

Kada je riječ o strukturi izvoza, Lalović navodi da je ona i dalje prilično negativna, jer se više od tri četvrtine izvoza u 2017. godini odnosi na proizvode sa niskom dodatom vrijednošću (mlijeko i pavlaka).


- Fermentisani mliječni proizvodi, uključujući jogurt, mlaćenicu i surutku, čine 11% ukupnog izvoza, zatim sir 9%, te maslac 2% - precizira Lalović.

Posmatrajući pojedinačne zemlje partnere, prema njenim riječima, Crna Gora i dalje drži prvo mjesto kao izvozno tržište – 32% ili 24 mil KM od ukupnog izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina u prošloj godini.

Ona je istakla da je Hrvatska, zbog značajnog rasta u 2017. godini, sada drugo najvažnije tržište, s izvozom od 16 mil KM ili 21% od ukupnog izvoza, što je oko dva puta više više nego u 2016, te dodala da slijede Makedonija, samoproglašeno Kosovo, pa Srbija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.