NavMenu

(Lider BiH) Opasnost od zakonskih odredbi o vraćanju duga rudnika: Štrajk rudara gurnuo bi cijeli energetski sustav u kolaps

Izvor: Fena Četvrtak, 13.11.2008. 10:03
Komentari
Podeli

Hoće li Federacija BiH u novu godinu ući u mraku? To pitanje kao bumerang udara sve one koji su godinama neodgovorno pod tepih gurali neriješen problem sanacije rudnika ugljena u tom dijelu BiH. Rezultat svega velika je i sasvim realna opasnost da bi se zbog toga veoma brzo mogao urušiti kompletni energetski sustav FBiH, posljedica čega će biti nedostatak električne energije, ključne za normalan rad privrede i svakodnevni život. O novim, nužnim investicijama za daljnji razvoj prema takvu kataklizmičnom scenariju ne treba uopće razmišljati jer građani će se vratiti u ratno doba, kad je sjaj svjetiljke bio nešto o čemu se mjesecima maštalo.

Koliko god sve to zvučalo pomalo nevjerojatno i teško ostvarivo, upravo su mrak i nazadak ključni argumenti koje Vahid Hećo, ministar energetike, industrije i rudarstva FBiH, najčešće navodi da bi potkrijepio svoj stav o nužnosti prihvaćanja zakona o financijskoj konsolidaciji rudnika ugljena FBiH.

Nacionalni i regionalni šavovi

Taj je zakon doslovce `razderao` vlasti u FbiH prema nacionalnim, ali i regionalnim šavovima. Zakon predviđa izdvajanje 324 milijuna maraka iz proračuna FBiH od 2009. do 2015. Da bi se vratili dugovi rudnika ugljena javnim fondovima. Konkretno, riječ je o neuplaćenim doprinosima otprilike 13.000 rudara za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, porezima na plaću i naknadu za zaštitu od nezaposlenosti, što su zakonske obveze pri isplati plaća. Sve to uprave rudnika godinama nisu uplaćivale, zbog čega će tisuće rudara, ne počne li se ubrzo primjenjivati taj zakon, na Novu godinu stupiti u masovni štrajk kakav nikad prije nije organiziran.

Obustava vađenja novih količina ugljena automatski će voditi prestanku rada termoelektrana, od kojih Federacija BiH dobiva 70-ak posto svoje struje, zbog čega bi energetski sustav doživio kolaps. Ministar Hećo kaže i da je uza sve to prihvaćanje tog zakona nužno da bi se konačno realizirala više desetljeća stara ideja o pripajanju rudnika Elektroprivredi BiH.

- Bez tog će zakona koncept jedinstvenog energetskog sustava, koji bi trebao biti oslonac razvoja države, pasti u vodu i situaciju u rudnicima dovesti do usijanja. Nadam da se to neće dogoditi. Bez nastavka realizacije tog koncepta u pitanje bismo doveli i gradnju novih energetskih objekata, što nam je razvojna prilika broj jedan. Žalosno je što se to dijeli prema nacionalnoj liniji jer riječ je o interesu svih građana ove zemlje - kaže Hećo.

Piše: Admir Mujanović

Foto: Šaban Sultanović

poziv na pretplatu na : http://www.liderpress.hr/bih

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.