NavMenu

I automobile nude na pretplatu

Izvor: Radio 021 Srijeda, 06.12.2017. 14:59
Komentari
Podeli
(Foto: topnatthapon/shutterstock.com)
Švedski Volvo najavio je da će njihov novi SUV moći da se nabavi ne samo kroz klasičnu prodaju ili lizing, već i na pretplatu. Na automobilskom sajmu u Los Anđelesu ove nedelje najavili su da će njihov novi model XC40 moći da se dobije na pretplatu od 600 dolara mjesečno s ugovorom od dvije godine, slično kao što se, na primjer, uzimaju novi modeli mobilnog telefona.

Slično već nude automobilske kompanije poput Forda i Poršea. Uzimanje automobila na pretplatu u osnovi je slično uzimanju automobila na lizing, ali nije baš isto. Kada se automobil uzima na lizing, korisnik mjesečno plaća određen iznos da bi unajmio kola dok ugovor o lizingu ne istekne, s opcijom da ga kasnije otkupi, te po pravilu sam plaća registraciju i sve druge troškove.

Kod pretplate na automobile, razlika u odnosu na lizing je u vremenskom okviru te u dodatnim troškovima, poput registracije i slično. U teoriji, umjesto da je vezan za lizing, korisnik kod pretplate može da odluči da nema automobil deset meseci kada radi u gradu jer želi da koristi javni prvoz, a onda uzme dvomjesečnu pretplatu na leto kada ide na godišnji odmor.


Pretplata uključuje i osiguranje i registraciju, a za razliku od lizinga, zavisno od ugovora, korisnik ne mora da ima opciju da otkupi automobil kada ugovor istekne.

Pretplate na automobile su pokušaj automobilske industrije da se prilagodi generaciji milenijalaca. Model pretplate predstavlja manju obavezu od lizinga i kupovine automobila, a opet je praktičniji i jeftiniji od klasičnog iznajmljivanja automobila.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Finansije, Zdravstvo

Ne nazire se završetak garaže UKC-a u Banjaluci - Blokiran račun izvođača radova, Vlada im duguje 3,5 mil KM

Poslovni računi firme Marković invest R.M. iz Laktaša, koja kod Univerzitetsko-kliničkog centra u Banjaluci gradi garažu vrijednu 42 mil KM, blokirani su, potvrđeno je portalu Capital u ovom preduzeću. U ovom preduzeću su Capitalu rekli da je glavni razlog za blokadu dug koji prema njima ima Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, a koje uveliko kasni sa svojim obavezama. Naime, kako je rečeno Capitalu, na današnji dan nije im

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.