NavMenu

Proizvodnja u RiTE Gacko neće biti sporna - Uskoro potpisivanje ugovora sa Kinezima o izgradnji TE Gacko 2

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 09.11.2017. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: ritegacko-rs.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u srijedu (8. novembra) da proizvodnja električne energije u Rudniku i Termoelektrani (RiTE) Gacko neće biti sporna, bez obzira na probleme javnih nabavki, te najavio i skoro potpisivanje ugovora o početku gradnje Termoelektrane Gacko 2.

Dodik je naveo da je zbog problema u vezi sa otkrivkom uglja, koja je trebalo da počne u martu, podržao rukovodstvo RiTE da uđu u proces slobodne pogodbe sa izvođačima sa kojima se ovdje tradicionalno radilo.

- Proces žalbi i nesposobnost Komisije za razmatranje žalbi BiH doveo je kompaniju u probleme sa dugoročnim periodom otkrivke. Ne smije se dozvoliti da proizvodnja bude ugrožena i da ljudi ostaju bez posla - naglasio je Dodik i napomenuo da niko ne smije biti toliko neodgovoran da preduzeće dovede u takvo stanje.

On je napomenuo i da bi usljed zastoja u proizvodnji nastupila šteta od stotine miliona maraka.

- Došao sam da podržim novo rukovodstvo u njihovom nastojanju da održe sistem stabilnim, jer je riječ o strateškom preduzeću, ne samo u Elektroprivredi Republike Srpske, već u cijeloj Srpskoj, koje ostvaruje i poslovnu, i javnu i socijalnu funkciju - rekao je Dodik, ističući da ovo preduzeće u kontinuitetu ostvaruje dobre rezultate.


On je rekao da ovakva preduzeća ne treba da budu u sistemu javnih nabavki, te da ovakve vrste proizvodnje treba da budu na sistemu nabavke propisane zakonom u komercijalnom smislu.

Dodik je rekao da se od rukovodstva RiTe Gacko zahtijeva da riješi sve nedostatke i u procesu rada, i po pitanju različitih zloupotreba i kriminala. Rekao je da mora biti riješen i problem sa krađom nafte.

Govoreći o planovima u vezi sa početkom gradnje Termoelektrane Gacko 2, Dodik je najavio skoro potpisivanje ugovora sa kineskim investitorom, ističući da podržava što bržu i efikasniju realizaciju tog strateški važnog projekta, te da postoji mogućnost da ugovor bude potpisan čak i do kraja ovog mjeseca.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.