Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 12.07.2017.| 08:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bez PDV broja ostaje 20.000 firmi - UIO BiH predlaže da prag za registraciju bude 100.000 KM

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Od oko 55.000 pravnih lica u PDV sistemu Bosne i Hercegovine, njih više od 20.000, uglavnom trgovina, u posljednjih deset godina nije imalo minimalno oporezivi godišnji promet od 50.000 KM, zbog čega im ozbiljno prijeti ukidanje PDV broja.

Informaciju su potvrdili i u Upravi za indirektno oporezivanje BiH uz napomenu da su ti obveznici do sada uplatili 19,5 mil KM za poreze, a zatražili i dobili povrat PDV-a od čak 38 mil KM. Osim trgovina, kojih je pronađeno oko 8.000, najveći "PDV paraziti" su obveznici u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribolova 1.390, građevinarstva 1.678, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 1.457 i kopnenog prevoza 1.035. Inspektori UIO zato su započeli opsežnu kontrolu obveznika koji već duže vrijeme iskazuju promet s nulom, ali i onih koji iskazuju niske promete.

- Riječ je o obveznicima koji u sistemu PDV-a egzistiraju bez bilo kakvog doprinosa kad je u pitanju prikupljanje prihoda od PDV-a. U ovom trenutku razmišljamo i o mogućnosti privremenog oduzimanja PDV broja za takve obveznike do momenta kada budu ispunjavali zakonski uslov, a to je oporezivi promet veći od 50.000 KM na godišnjem nivou - pojasnio je portparol UIO BiH Ratko Kovačević, koji kaže da bi najbolje rješenje bilo da se prag za registraciju poveća sa 50.000 na 100.000 KM.

- To je već promet koji ne mogu ostvariti neke male i tek osnovane firme koje i ulaze u sistem PDV-a više da bi tražile povrat, nego plaćale obavezu PDV-a. U svakom slučaju, nastojaćemo iz sistema izbaciti sve one obveznike, takozvane parazite, jer nije u redu da u sistemu budu obveznici koji po čak 10 godina nisu imali oporezivi promet iznad praga za registraciju - dodaje Kovačević.

Zato će, prema najavama, UIO BiH i predložiti da u novom zakonu o PDV-u bude povećan prag za registraciju u sistem PDV-a, čime bi on bio "očišćen" od onih koji traže ogroman povrat za malu uplatu.

- Takvi obveznici mogu i dalje poslovati, ali će biti obveznici koje će svoje obaveze plaćati entitetskim poreskim upravama - pojasnio je Kovačević.

To mišljenje dijele i u Privrednoj komori RS. Kažu da bi prag za registraciju i dobijanje PDV broja hitno trebalo da bude podignut na 100.000 KM.

- I dalje stojimo kod toga da je 50.000 KM preniska cifra - prokomentarisao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

A logika dobijanja PDV broja je jasna. Svakome ko pokreće određenu djelatnost u interesu je da uđe u sistem PDV-a prije početka rada. Razlog tome je što prilikom pokretanja biznisa najviše novca mora da izdvoji za nabavke, opremu, robu, poslovni prostor. Ako je već u PDV sistemu, onda ima mogućnost da izvrši povrat PDV-a za sve plaćene račune, jer praktično još nema nikakvog prometa i izlazne PDV obaveze.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.