NavMenu

Kompanija EPS Laštro iz Kreševa prezentirala prvi bh. program za proračun toplinske zaštite

Izvor: Dnevni list Petak, 20.06.2008. 10:56
Komentari
Podeli

Kompanija "EPS Laštro" iz Kreševa, jedan od najvećih proizvođača ekspandiranog polistirena na Balkanu, jučer je u Mostaru prezentirala prvi program za proračun toplinske zaštite građevinskih konstrukcija namijenjen projektantskim kućama i svima onima koji se bave građevinarstvom u BiH.

"Taj računalni program je rađen po bh. standardima i predstavlja prvi program ove vrste u našoj zemlji" kazao je tehnički direktor kompanije EPS Laštro Ivica Šitum. Ističe da je ovo u biti pomagalo koje će omogućiti projektantima da brzo i efikasno dobiju elaborat o toplinskoj zaštiti projekta koji rade. Do sada su se građevinske kompanije u BiH služile programima koje su im nudile inozemne kompanije, no uvjet za korištenje, kako kaže Šitum, bio je da u konstrukcijama mora biti isključivo njihov materijal.

"Međutim, razlika između nas i tih kompanija jest što mi dajemo slobodu da se koristi bilo koji materijal s kojim rade" kazao je Šitum. Govoreći o programu kazao je da on svoj proračun obavlja na osnovu četiri kriterija i to po površinskoj masi konstrukcije, po prolazu topline, po stabilnosti na ljetni režim i po difuziji vodene pare.

"Program također daje projektantima mogućnost da kopiraju konstrukcije koje su već nekada radili u nekom projektu" rekao je Šitum. Ističe da im daje i čitav set njihovih prijedloga i konstrukcija, a vrlo brzo se može uraditi i slaganje novih. Program su radili u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Sarajevu. Ovoj prezentaciji su prisustvovali i brojni istaknuti arhitekti i projektanti iz BiH, a jako zanimljiva informacija je i to da je program besplatan i da ga može dobiti svako ko se obrati kompaniji EPS Laštro.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.