NavMenu

Laboratorij "Kibo" spojen s Međunarodnom svemirskom stanicom

Izvor: Fena Srijeda, 04.06.2008. 15:36
Komentari
Podeli

Tim astronauta spojio je protekle noći milijardu dolara vrijedan japanski laboratorij na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Laboratorij Kibo, težak 16 tona, dopremio je raketoplan Discovery. To će biti najveći prostor svemirske stanice, namijenjen za proučavanje biomedicine i nauke o materijama, javio je BBC.

Astronauti Akihiko Hoshide i Karen Nyberg manevrirali su Kibom u mjestu, koristeći robotičku ruku svemirske stanice.

Laboratorij se usidrio nakon što je dvoje članova posade izvelo pripreme tokom kretanja po svemiru koje je trajalo više od šest sati.

Discovery je pristao uz ISS u ponedjeljak nakon dvodnevnog putovanja.

Uz japanski laboratorij, raketoplan je također dopremio novu pumpu za zahod na ISS-u, koji se pokvario prije skoro dvije sedmice.

Posada je obavljala ručno pražnjenje toaleta nekoliko puta dnevno.

Komandant Mark Kelly okretao je Discovery za 360 stepeni prije nego što je uveo brod u prijemni dio ISS-a oko 18 sati po srednjoevropskom vremenu.

Procedura je omogućila da se naprave fotografije kako bi se provjerilo da li je raketoplan u dobrom stanju za povratak nazad, što je važan postupak otkako se oštećeni raketoplan Columbia raspao po povratku 2003.

Povratak Discoveryja na Zemlju planiran je za 14. juni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.