NavMenu

Metalska industrija USK ostaje bez kvalitetne radne snage - Poslodavci treba da nađu način da zadrže radnike

Izvor: Capital Srijeda, 05.04.2017. 08:43
Komentari
Podeli

(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Metalska industrija na području Unsko-sanskog kantona, koja je doživjela značajan rast u nekoliko proteklih godina, suočava se u posljednje vrijeme s problemom odlaska kvalifikovane radne snage, potvrdio je Ilfad Medić, ministar privrede u Vladi USK.

- Nažalost, sve je veći broj kvalitetnih radnika koji napuštaju prostor našeg kantona i novo zaposlenje nalaze u inostranstvu. Ova pojava je već poprimila zabrinjavajuće razmjere - istakao je Medić.

Prema njegovim riječima, glavni uzroci su uslovi rada i lična primanja, koja su u zapadnoevropskim zemljama i po nekoliko puta viša nego u Bosni i Hercegovini.

On je mišljenja kako poslodavci treba da pokušaju da na različite načine motivišu svoje zaposlenike kako bi ih zadržali, a to se u prvom redu odnosi na visinu njihovih plata i ostale pogodnosti.

- Ukoliko se nastavi ovakav trend, suočićemo se s velikim problemima. Nedostatak kvalifikovane radne snage mogao bi uticati na odlazak investitora, kao i na smanjenje ili čak zatvaranje poslovnih subjekata - rekao je Medić.

Jedna od firmi koja se u posljednje vrijeme suočava s ovim problemom je HH-Inox iz Cazina, koju je u posljednjih godinu dana napustilo petnaest radnika.

- Naši radnici imaju relativno visoka primanja za domaće uslove, ali i pored toga odlučuju se na odlazak. Radnik koji nas je nedavno napustio rekao je kako su iz njegovog sela na rad u inostranstvo otišli svi prijatelji i komšije, zbog čega se i on odlučio da ode u Njemačku - kaže Hasib Hasagić, vlasnik ove firme.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.