NavMenu

Tuzlanska pivara ulaže 5 mil KM u 2017. - Projekti će doprinijeti smanjenju zagađenja okoliša

Izvor: Indikator Utorak, 21.03.2017. 08:29
Komentari
Podeli
(Foto: ID1974/shutterstock.com)
Tuzlanska pivara u ovoj godini u proizvodni proces i uređenje proizvodnih pogona planira uložiti više od 5 mil KM. Investicioni radovi za 2017. već su počeli, a u prvom kvartalu već su uložena 2 mil KM za različite projekte, izvještava Oslobođenje.

- Pet miliona KM je veliki iznos i naravno da će biti izazov za nas, ali dobro smo krenuli. Već smo uložili 2 mil KM. Do kraja mjeseca, odnosno u narednih 10 dana, instalirat ćemo potpuno novu liniju za PET program, a u toku su i građevinski radovi na izmjeni kanalizacione i hidrantske mreže u krugu fabrike - kazao je direktor Pivare Tuzla Fahrudin Salihović.

Ovi projekti trebali bi popraviti sliku Pivare kada je u pitanju ekološko poslovanje, odnosno smanjenje aero i zagađenja zemljišta i voda, a uskoro se radi i fasadiranje svih objekata, te zamjena stolarije.

Posebna investicija je nova plinska podstanica, kakvu osim Coca-Cole niko drugi u BiH nema.

- U novu plinsku podstanicu ćemo uložiti 400.000 KM i riječ je o najsavremenijoj takvoj podstanici u BiH. Osim nas, samo je ima Coca-Cola i to je jasan znak gdje mi želimo ići sa našom kompanijom. Ovo je ulaganje u proizvodnju, a samim tim i u konačan proizvod, koji će nakon ovoga biti znatno kvalitetniji - kazao je Salihović.

Do kraja godine planira se instalirati i nova etiketirka za proizvode, pakerica, te novi lift, čime će pakovanje proizvoda Pivare Tuzla postati kvalitetnije.


- Zaista nastojimo pratiti posljednje trendove u pivarskoj industriji, jer samo tako ćemo rasti i imati konkurentan proizvod. Još jedna investicija koja će tome doprinijeti jeste postavljanje epoksidnih podova, odnosno podova koji su mikrobiološki prihvatljivi u ovakvoj industriji - dodao je Salihović.

Ulaganja su imala su uticaj i na prodaju proizvoda tuzlanske pivare. Tako je u posljednjih pet godina prodaja porasla za 100 posto, a samo u odnosu na prošlu godinu porast je 8 posto.

Širenje na nova tržišta, kako je kazao, ide odličnim tempom, a pivara odnedavno izvozi i na tržište Turske.

- Nedavno smo otpremili četiri šlepera sokova različitih ukusa našem partneru u Turskoj i prema prvim iskustvima jako su zadovoljni - dodao je Salihović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.