NavMenu

FIPA: Počela dodjela sredstava iz Fonda za podršku stranim investitorima u BiH.

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.04.2008. 14:10
Komentari
Podeli

Uručenjem čeka u vrijednosti 210.000,00 KM poduzeću Perutnina Ptuj Breza jučer je započela dodjela sredstava iz Fonda za podršku stranim investitorima u BiH, saopćila je FIPA.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH Haris Bašić prilikom svečanog otvaranja 20 milijuna EUR vrijedne nove tvornice za preradu peradarskog mesa istaknuo je da je ovo uopće prva novčana podrška koju vlasti na nivou BiH daju jednom stranom investitoru.

Ček je generalnom direktoru Perutnine Ptuj dr. Romanu Glaseru uručio predsjedavajući Odbora fonda Anton Rill.

Direktor Glaser se zahvalio na sredstvima iza Fonda rekavši da je ovaj čin značajan ne samo za Perutninu nego i za sve one koji imaju volje i hrabrosti investirati na ovome prostoru.

FIPA je Perutninu Ptuj B Breza proglasila za najznačajniju greenfield investiciju u BiH za 2007. godinu.

Tvornica u Brezi, nazvana "Mjesto okusa", kako je kazao generalni direktor "Perutnine" Glaser, predstavlja spoj posljednje tehnologije i stotrogodišnjeg iskustva "Perutnine". Ova tvornica je nastavak investicionih aktivnosti Perutnine u BiH koje su započele preuzimanjem klaonice u Srpcu. Tvornica u Brezi sada zapošljava 140 radnika, a plan je da ukupan broj zaposlenih bude 200.

Namjere Perutnine su da u suradnji s lokalnim stanovništvom razvija uzgoj peradi čime će se stvoriti uvjeti za dodatno zapošljavanje. Direktor FIPA-e je ponudio sveobuhvatnu pomoć i podršku Perutnini u realizaciji aktivnosti koje su planirane u narednom periodu.

Formiranjem Fonda za poticaj/podršku stranim investitorima te dodjelom prvih sredstava, Bosna i Hercegovina se tako pridružila zemljama u regionu koji u svrhu priliva stranih investicija također dodjeljuju sredstva poticaja stranim investitorima.

Sredstva Fonda za 2008. godinu iznose dva milijuna KM, a osigurana su iz Budžeta institucija BiH.

Sredstvima Fonda upravlja Odbor Fonda, koji imenuje Vijeće ministara BiH.

Fond je osnovan kako bi se novim i postojećim investitorima dala puna podrška od Vijeća ministara BiH za ulaganja u projekte koji otvaraju nova radna mjesta, uvode nove ekološki prihvatljive tehnologije, podstiču razvoj nerazvijenih područja, i povećanjem izvoza smanjuju trgovinski deficit.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.