NavMenu

Na Paprikovcu niču novi objekti - Najveća zdravstvena ustanova RS želi sve klinike pod jednim krovom

Izvor: Glas Srpske Petak, 16.12.2016. 08:55
Komentari
Podeli
(Foto: kc-bl.com)
Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS Mirko Stanetić kaže da su u stalnom kontaktu sa menadžerima poznatih svjetskih bolnica jer ne smije biti napravljena greška tokom reorganizacije najveće zdravstvene ustanove u RS kroz koju godišnje prođu dvije RS.

On je istakao da je već obavljeno mnogo korjenitih promjena i da je razumljivo da nisu uvijek išle glatko i bez varnica.

- Ne vrijedi napraviti objekte i nabaviti najnoviju opremu ako niste dobro organizovali i edukovali zaposlene. Mi radimo na uvezivanju sada razdvojenih nemedicinskih službi i medicinskih organizacionih jedinica po srodnosti oboljenja koja liječe, povećavamo efikasnost zaposlenih i kvalitet usluga koje pružamo. Trenutno je odnos osoblja koje direktno radi sa pacijentima i drugog osoblja 82 naprema 18% i vjerujem da ćemo uskoro taj odnos promijeniti na 90 naprema 10 - kaže Stanetić i dodaje da su promjene vidljive u finansijskom smislu jer je ukupan bruto rezultat poslovanja veći za 8% u odnosu na isti period prethodne godine, te vizuelnom s obzirom na to da na Paprikovcu niču objekti, ali i u percepciji građana o UKC-u.

Najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj, prema njegovim riječima, u rekonstrukciji je skoro 50 godina.

- San da se konačno svi smjestimo pod jedan krov, da odvojimo hospitalizovane od ambulantnih pacijenata, smanjimo nervozu, tenzije i nezadovoljstvo ljudi koji su bolesni i pružimo im ono što najbolje znamo i vrhunsku medicinsku uslugu, podršku i razumijevanje, se ostvaruje - kaže Stanetić.

U septembru 2009. položen je kamen temeljac za južno krilo centralnog medicinskog bloka i tada je izgrađen Centar za radioterapiju. U sklopu projekta modernizacije bolnica, koji su radili resorno ministarstvo i Vlada sa korejskom bankom, izgrađen je i opremljen najmodernijom medicinskom opremom poliklinički dio u južnom krilu, a vrijednost projekta je bila oko 25 mil USD. Centralni dio, odnosno hol koji povezuje sve dijelove južnog krila, drugi je dio projekta čiji je nosilac bio UKC RS, a njegova vrijednost bila je oko 12 mil KM.

(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
U septembru 2014. Vlada RS i Evropska banka potpisale su ugovor vrijedan više od 80 mil EUR o rekonstrukciji centralnog medicinskog bloka i sjevernog krila.

- Sjeverno krilo od 17.000 m2 u podrumu će imati centralnu sterilizaciju, dijelove patologije, centar urgentne medicine sa dvije operacione sale i ulazom za sanitet, deset operacionih sala, a iznad toga intenzivnu njegu sa 44 kreveta. Zahvaljujući podršci Vlade novac za rekonstrukciju i izgradnju se ne izdvaja iz redovnog poslovanja UKC RS - objasnio je Stanetić navodeći da je jedan od prioriteta stavljanje u funkciju 3.200 m2 prostora u južnom krilu, za šta se očekuje da će do kraja 2016. biti završena finansijska konstrukcija.

Za to vrijeme rekonstrukcija centralnog medicinskog bloka i izgradnja sjevernog krila teku planiranom dinamikom.

- Donji spratovi centralnog medicinskog bloka su u potpunosti završeni i u toku je opremanje bolesničkih soba, dok je sjeverno krilo stavljeno pod krov. Baš u trenutku kada razgovaramo u toku je isporuka bolesničkih kreveta za centralni medicinski blok. Za koji dan, nakon završetka instaliranja nove i savremene opreme, klinike i službe sa četvrtog, petog i šestog sprata će se preseliti u završene etaže i pristupiće se rekonstrukciji preostalih spratova - ističe Stanetić i dodaje da će centralni medicinski blok imati sedam spratova za smještaj pacijenata, a da je planirano da rekonstrukcija tog dijela i izgradnja sjevernog krila bude završena do sredine 2018. godine.

Da bi rekonstrukcija UKC RS bila kompletirana, neophodno je rekonstruisati i tehničko-ekonomski blok u kojem se, između ostalog, nalazi i kotlovnica u kojoj su neki kotlovi još iz 1978. godine. Prioritet je takođe i parking.

- Bez obzira na rekonstrukciju i izgradnju UKC RS, ukoliko ne bude izgrađen parking, funkcionisanje cijelog sistema može biti dovedeno u pitanje. Takođe, rekonstrukcija i izgradnja UKC-a bez rješavanja statusa Psihijatrije ne može biti kompletirana. Ne možemo mi, koji se borimo protiv stigmatizacije psihijatrijskih pacijenata, da ne obezbijedimo iste uslove za njih kao i za druge pacijente. Oni moraju imati jednak pristup svim dijagnostičkim i terapijskim uslugama koje pružamo drugim pacijentima - kaže Stanetić.


(Foto: Spotmatik Ltd/shutterstock.com)
Menadžment UKC-a radi i na realizaciji plana za rekonstrukciju objekta Maternitea i Infektivnog i to pitanje je već delegirano Vladi RS. Tek kada bude stavljena tačka na sve te radove, za koje je rok polovina 2018. godine, UKC će biti zaokružena cjelina.

Porodilište


Projekat rekonstrukcije i opremanja Porodilišta počeo je u julu 2016. uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

- On ne podrazumijeva samo fizičku rekonstrukciju, već i cijeli niz promjena u cijelom sistemu. Uspostavili smo i saradnju sa Udruženjem DRIP - "Djeca, roditelji i porodilje" u namjeri da budućim majkama razbijemo strah i zablude o porođaju, uslovima u klinici i odnosu osoblja prema njima. U sklopu rekonstrukcije Porodilišta nabavili smo osam novih stolova, lampe i posteljinu za porođajne krevete, CTG aparate, fetalne monitore i ultrazvučni aparat, dva savremena operaciona stola i lampe, transportna kolica, aspiratore i savremena kolica za lijekove u svakom porođajnom boksu - kaže Mirko Stanetić.

Uz maksimalnu privatnost porodilja tokom pregleda i porođaja i mogućnost da osoba od povjerenja prisustvuje porođaju, počelo je i opremanje sale u kojoj porodilje, koje još nisu u fazi aktivnog porođaja, mogu da se kreću, rade pilates i druge vježbe koje im omogućavaju lakši, kraći i bezbolniji porođaj.

Nagrade


UKC RS su nedavno sa UKC Tuzla građani izabrali za najbolju bolnicu u BiH. Ljekar UKC RS dr Aleksandar Guzijan je sa dr Alenom Humačkićem iz mostarske bolnice izabran za najboljeg ljekara u BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.