NavMenu

Federalni budžet za 2016. smanjen za 81,6 mil KM - Parlament FBiH usvojio predloženi rebalans

Izvor: eKapija Utorak, 29.11.2016. 15:17
Komentari
Podeli
(Foto: vallter/shutterstock.com)
Ovogodišnji federalni budžet, na osnovu predloženog rebalansa, biće smanjen za 81,6 mi KM u odnosu na postojeći i iznosiće 2.517.180.917 KM.

Kazala je to dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koji su danas odobrili odluku o budžetskim izmjenama i dopunama, a koju je potrebno da usvoji i Dom naroda, prenosi Faktor.

Rebalans budžeta potrebno je izvršiti jer je evidentno da do kraja 2016. neće biti doznačena sredstva od projekta DPL (kredit za razvojnu politiku) Svjetske banke i druga tranša Međunarodnog monetarnog fonda, te su zamijenjena alternativnim izvorima finansiranja, odnosno primicima od domaćeg pozajmljivanja.

- Prihodi od poreza na dobit pojedinaca i preduzeća su povećani za oko 10,4 mil KM, dok su prihodi od neizravnih poreza ostali nepromijenjeni. Neporezni prihodi u ukupnom iznosu su povećani za 27,2 mil KM i najznačajniji su prihodi od povrata krajnjih korisnika, koji su u konačnici povećani za 35,4 mil KM - kazala je Milićević.

Na ovoj poziciji planirana su sredstva od 50 mil KM, a planiraju se povući s računa Revolving fonda u okviru projekta "Poboljšanje pristupa malim i srednjim preduzećima finansijskim sredstvima", koji je finansiran kreditnim sredstvima Svjetske banke.

Rashodi budžeta su smanjeni za 16,3 mil KM. Troškovi za plaće, naknade i doprinose smanjeni su za 10,3 mil KM kao rezultat moratorija na zapošljavanje, koji Vlada provodi od 2015.

Najznačajnije povećanje odnosi se na ugovorene usluge, zatezne kamate, sudska rješenja i troškove spora da bi se mogla izmiriti i glavnica na sudske presude s razdjela a koje se odnose na radne sporove.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.