NavMenu

IPSA Sarajevo i IGH Zagreb potpisali Ugovor o osnivanju Instituta za građevinarstvo Sarajevo

Izvor: Privredna komora KS Utorak, 18.03.2008. 15:40
Komentari
Podeli

IPSA Institut Sarajevo i Institut Građevinarstva Hrvatske (IGH) Zagreb, danas su potpisali Ugovor o osnivanju Instituta za građevinarstvo Sarajevo. Investicija je vrijedna sedam miliona KM, u kojoj IPSA učestvuje sa 51%, a IGH sa 49%.

Kako ističu ugovorne strane, osnovni cilj Instituta za građevinarstvo Sarajevo je formirati moderan laboratorij za ispitivanje građevinskih materijala, kao i geotehnički laboratorij u kojem će se izvoditi potrebni testovi u skladu sa EN normama. To će omogućiti adekvatnu kontrolu materijala i kvaliteta radova na očekivanim infrastrukturnim projektima u BiH. Planiraju se akreditirati za kontrolu i izdavanje certifikata o usklađenosti građevinskih proizvoda i tako omogućiti BH proizvođačima dobivanje potrebnih dokumenata kao preduslov za izvoz domaćih proizvoda u zemlje EU.

Također planiraju razviti istraživački centar u okviru Instituta koji bi se bavio pripremom novih receptura betona, asfalta, te maltera za sanaciju betonskih konstukcija, kao i certificiranjem građevinskih proizvoda proizvedenih u inostranstvu.

Strategija je uposliti mlade ljude za koje se nadaju da će se brzo osposobiti za izvođenje potrebnih laboratorijskih testova uz pomoć kolega iz IGH Zagreb. Kako najavljuju, Institut će u početku zapošljavati 20 ljudi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.