NavMenu

Da li je "teran" istarski ili kraški - Slovenački vinari tužili hrvatske kolege

Izvor: Beta Četvrtak, 22.09.2016. 11:15
Komentari
Podeli
(Foto: JirkaBursik/shutterstock.com)
Slovenački vinari koji proizvode "kraški teran" tužili su hrvatske proizvođače "istarskog terana" evropskoj mreži Solvit. Riječ je o sistemu kojem se građani EU ili preduzeća koja posluju na zajedničkom tržištu mogu požaliti na neekonomske ili birokratske prepreke s kojima se susreću u drugoj državi, ako smatraju da se njima krše evropska pravila.

- U prijavi smo iznijeli svoje argumente i očekujemo službeni odgovor - kazao je Marjan Colja, direktor firme Vinakras koja proizvede najviše "kraškog terana".

Riječ je o vinu od grožđa koje je Slovenija registrovala i zaštitila njegovo geografsko porijeklo na nivou EU. Slovenija tvrdi da hrvatski vinari ne smiju da koriste tu oznaku jer vino teran smije da se se poizvodi samo na terenu slovenačke kraške visoravni čija mu klima daje posebnu aromu.

- Krajnje je vrijeme da se s prodajom takozvanog istarskog terana u Hrvatskoj prestane - kazao je Colja, ali je dodao da sumnja u adekvatnu reakciju hrvatskih državnih tijela.

- Ako reakcija u Hrvatskoj ne bude, zamolićemo naše ministarstvo poljoprivrede da stvar predstavi Evropskoj komisiji kako bi ona donijela rješenje - dodao je Colja.

Prijava drugog subjekta u okviru mreže Solvit može biti mehanizam za početak naplate ekonomske štete koju smatra da ima onaj ko je prijavio, ali i nagovještaj mogućeg sudskog postupka protiv navodnog prekršioca.

Evropska komisija je krajem prošle nedjelje potvrdila da pomaže slovenačkoj i hrvatskoj strani da dođu do "konstruktivnog rješenja" za spor oko vina "teran".

U Briselu su, na pitanje može li Hrvatska očekivati sankcije zbog prodaje istarskog crnog vina pod nazivom "teran", iako Slovenija smatra da je riječ o brendu koji je zaštitila na nivou EU, odgovorili da se još traži konstruktivno rješenje koje bi zadovoljilo interese upletenih strana, ali uz puno uvažavanje evropskih propisa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Industrija, Finansije

Federalna vlada izdvaja više od 27 mil KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH u utorak na sjednici donijela, na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, četiri odluke kojim se usvajaju programi utroška sredstava tekućih transfera u ukupnom iznosu od 27,2 mil KM. Sredstva se raspodjeljuju po projektima utvrđenim Programom i isplatit će se korisnicima kao nepovratna (grant) sredstva. Prvom odlukom je usvojen Program utroška sredstava Tekućih transfera drugim nivoima

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.