NavMenu

Ponovo radi mesna industrija Prima Vip u Orašju

Izvor: eKapija Utorak, 20.09.2016. 11:01
Komentari
Podeli

Načelnik Općine Orašje Đuro Topić i njegov pomoćnik za gospodarstvo i infrastrukturu Pero Baotić posjetili su nedavno mesnu industriju Prima Vip u Orašju povodom početka rada. Sada je u ovoj mesnoj industriji zaposleno 30 radnika, saopćeno je iz Općine Orašje.

Vlasnik firme Vlasnik Selimović u posljednjih godinu dana potpuno je renovirao objekt mesne industrije i opremio ga najsuvremenijom opremom, a planira pojačati rad s proizvodnjom svježe oblikovanih mesnih prerađevina, te podignuti farme za tov goveda na području općine Orašje. Međutim, kaže da država ne čini dovoljno za zaštitu domaće prehrambene proizvodnje i to mu je najveći problem u poslovanju.

- Zbog loše državne politike ne isplati se tov i proizvodnja goveda, jer nema rješenja za finalni proizvod. Previše je zloupotrebe, jer uvozi se roba koja se u našoj zemlji preradi i izvozi se pod etiketom da je to bosanskohercegovački proizvod, a to nije u skladu sa Sporazumom Turska-BiH, ali vlasti na to ne reagiraju. Trenutno je na snazi zabrana izvoza robe u Tursku do kraja godine, ali mesna industrija ima svoje tržište i želja mi je da lokalna sredina osjeti rad ove industrije odnosno da krenemo s otkupom domaće sirovine - naveo je Selimović.

Načelnik Topić rekao je da će Općina Orašje svojim i sredstvima Federalnog ministarstva izbjeglica i raseljenih osoba sanirati pristupnu cestu do industrije i parkiralište, a razmatra se i mogućnost uključenja ove mesne industrije u Projekt ruralnog razvoja poslovanja, projekt u kojem je i Općina Orašje i koji traje do 2019. godine, a ima za cilj poboljšati proizvodne kapacitete, ojačati poljoprivredne proizvođače i agronomsku proizvodnju - prehrambena industrija.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.