NavMenu

Uspješan nastup RS na sajmu turizma i vina u Beogradu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 22.02.2016. 15:18
Komentari
Podeli

Beogradski Sajam turizma je među sedam najvećih i najznačajnijih manifestacija te vrste, ne samo u regionu, nego i na evropskom planu, te svaki uspjeh pod kupolama ovog sajma predstavlja dobru referencu u poslovnom svijetu. Istovremeno sa Sajmom turizma, i ove godine su bili Međunarodni sajam vina "BeoWine", Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme i Sajam suvenira "Posetite Srbiju" - svi kao organski dijelovi cjeline Sajam turizma. U šest hala Beogradskog sajma, na skoro 31.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, ove godine su bila čak 1.103 izlagača, 810 iz Srbije i 293 iz 50 drugih zemalja. Štand Turističke organizacije Republike Srpske bio je u hali 4, a na "BeoWine"-u je štand vinara i vinarija iz Republike Srpske bio u hali 2, nivo b, saopšteno je iz Predstavništva RS u Beogradu.

Već poslije tri izlagačka dana, moglo se s ponosom reći da je turizam Republike Srpske bio odlično primljen kod turističkih agencija, medija i zaista velikog broja posjetilaca ovogodišnjeg, 38. beogradskog Sajma turizma. Očigledno je da su Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Turistička organizacija Republike Srpske dobro pripremili i dobro organizovali predstavljanje, kako sveukupnog turističkog potencijala Republike Srpske, tako i mjesnih turističkih organizacija, hotela, restorana, izletišta, proizvođača sira i ljekovitog bilja, kao i programe banjskog, ruralnog i avanturističkog turizma – rafting, planinarenje, paraglajding, eko-etno ponude, nacionalne parkove, manifestacije i ponude zimskih turističkih sadržaja planinskih centara u Srpskoj.

Prvog dana na štandu Turističke organiztacije Republike Srpske svoju gastronomsku ponudu predstavili su novootvoreni Gradski hotel "Drina" i restoran "Lovac" iz Bijeljine nakon čega su Privredna komora i Udruženje banja Republike Srpske priredili promociju banja u Republici Srpskoj. Prvog dana predstavio se i brend "vitinka" iz Zvornika, koji je na štandu Srpske svoje proizvode promovisao tokom sveukupnog trajanja sajma.

Drugog dana sajma održana je promocija ljetne turističke sezone na Jahorini pod nazivom "Mozaik zdravlja na Jahorini" u organizaciji Turističke agencije "Unis tours" iz Banja Luke i FK "Crvena Zvezda", OC "Jahorina" i Udruženja građana Mozaik zdravlja. Promovisan je osmi internacionalni kamp Crvene Zvezde. Na štandu Srpske istog dana potpisan je i protokol o saradnji između Ministarstva trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske i Turističke organizacije Zlatibor. Protokolom se nastavlja akcija sniženih cijena u hotelima na Zlatiboru za turiste iz Srpske. Turistička organizacija Banja Luka promovisala je manifestaciju Demofest nastavljajući tako njeno uspiješno brendiranje. Veliku pažnju publike privukao je i nastup muzičke grupe Sopot. Turistička organizacija Banja Luka prezentovala je i novi projekat "Banja Luka od kvarta do kvarta" u okviru koga se muralima eminentnih umjetnika iz svijeta ukrašavaju fasade i na taj način uljepšava grad u uvjerenju da i time Banja Luka postaje privlačnija za turiste.

Trećeg dana je Udruženje građana "Ruralni razvoj Drinić" prezentovalo proizvodnju petrovačkog sira i base, proizvode izuzetnog geografskog porijekla i kvaliteta. Turisti koji mnogo putuju bili su zainteresovani za promociju knjige "Pesme iz Srbije", koju je Senka Toimić prevela na esperanto; o knjizi je govorio Mićo Vrhovac podpredsjednik banjaluckog esperanto društva "La Mondo". Gastronomskom ponudom predstavilo se i pet višegradskih restorana upotpunjujući tako turističku ponudu drevnog Višegrada, koji postaje sve privlacnija turisticka destinacija. Veliku pažnju privukao je i nastup etno grupe "Trag" iz Laktaša, koja njeguje tradicionalnu srpsku muziku.

Četvrtog dana, kao i u prethodna tri posjetioci su mogli učestvovati u nagradnoj igri koju su pripremili Turistička organizacija Republike Srpske i hotelijeri, rafting klubovi, restorani, pa je tako određeni broj posjetilaca štanda Srpske nagrađen vikend aranžmanima za dvije osobe u: hotelu San Laktaši, šumskoj kući na planini Klekovači-Drinić, hotelu "Nar" Trebinje, Etno selu Stanišići Bijeljina, gradski hotel Drina Bijeljina, hotel Andrićev konak Višegrad, hotel Integra Doboj, hotel Mladost Tjentište, hotel Komsar Rudo, hotel Bistrica Jahorina, Grand hotel Posavina Brčko, hotel Palas Banja Luka, hotel Jelena Banja Luka, hotel Zelengora Foča i vikend i rafting na Tari- rafting klub Encijan Foča, kao i vaučerima za hranu i piće za dvije osobe u restoranu Antiks u Laktašima. Od ovogodišnjeg predstavljanja, koje se smatra posebno uspiješnim, turistički poslenici Republike Srpske očekuju značajno povećanje dolazaka turista ne samo iz Srbije.

I nastup vinara i vinarija iz Republike Srpske na ovogodišnjem 7. sajmu vina "BeoWine" u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji bio je na zaista visokom nivou. Na zajedničkom štandu predstavilo se osam najuglednijih proizvođača iz Republike Srpske: Podrumi "Vukoje 1982", Podrumi manastira Tvrdoš, Vinski podrum "Anđelić", Podrum "Petijević", Podrum "Berak", Vinski podrum "Popovac" Trebinje, Podrum vina "Sekulović" i Seosko domaćinstvo porodice Banjac.

U okviru ove manifestacije održava se i "BeoWine Fair Challenge Cup", takmičenje na kojem se dodjeljuju nagrade za najbolja vina. Tri vinarije iz Republike Srpske, "Vukoje", "Anđelić" i Tvrdoš, koje su se prošle godine oktile lijepim nagradama (Podrum "Vukoje 1982" zlatnom), ove godine se nisu takmičile, ali su zato ostale vinarije iz Republike Srpske uspjele da osvoje: Podrum "Popovac" iz Trebinja tri srebrne medalje, Podrum "Berak" takođe iz Trebinja jednu srebrnu i dvije bronzane, Podrum vina "Sekulović" jednu srebrnu i jednu bronzanu i Podrum "Petijević" i Seosko domaćinstvo porodice Banjac po jednu bronzanu medalju.

U četiri sajamska dana štand Turističke organizacije Republike Srpske i štand vinara i vinarija iz Srpske, pored predstavnika mnogih turističkih agencija i potencijalnih poslovnih partnera, posjetili su i ministri u Vladi Republike Srpske: Petar Đokić, Milenko Savanović i Predrag Gluhaković, kao i ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.