NavMenu

Druga konferencija Sarajevske berze - burze okupila preko 300 učesnika iz regije

Izvor: Pristop BH Srijeda, 24.10.2007. 22:59
Komentari
Podeli

Pod pokroviteljstvom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, 23. i 24. oktobra u Sarajevu je održana Druga međunarodna konferencija Sarajevske berze – burze (SASE) o temi "Razvoj tržišta kapitala - kako do veće likvidnosti tržišta?".

Ovaj dvodnevni skup, organiziran povodom šest godina postojanja SASE, otvorio je premijer FBiH Nedžad Branković koji je tom prilikom najavio da Vlada FBiH ima namjeru da prodaju dionica u vlasništvu države obavi i putem Sarajevske berze, da pojedine razvojne projekte finansira izdavanjem obveznica, ubrzano ide u reformu penzionog sistema i kreira podsticajan pravni okvir za portfolio investicije.

Premijer FBiH, g. Nedžad Branković naglasio je sljedeće: „Napori koji se ulažu na finansijskom tržištu moraju biti u partnerstvu Vlade i privatnog sektora, a kada govorimo o tržištu kapitala u fokusu trebaju biti investitori, jer bez njih nema uspješnog tržišta.“

Pored glavne teme na konferenciji o mjerama za povećanje likvidnosti tržišta svi učesnici su imali priliku vidjeti prezentacije o javnim ponudama putem berze, privatizaciji i prodaji državnog kapitala putem berzi u drugim državama te o djelovanja domaćih institucionalnih investitora. Na konferenciji su se predstavili i emitenti sa zvanične kotacije SASE, a promoviran je i portal tržišta kapitala FBiH koji treba da bude zvanično pušten u eksploataciju 2. novembra ove godine.

Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić je istaknuo: „Očekujemo snažniju podršku države u daljem razvoju tržišta kapitala u Federaciji i Bosni i Hercegovini u cjelini. Prije svega mislim na prodaju dijela kapitala strateški značajnih državnih kompanija putem berze, ubrzanu reformu penzionog sistema te hitno usvajanje Zakona o tržištu vrijednosnih papira i Zakona o investicionim fondovima. Sa druge strane razvoj tržišta kapitala može dati snažan poticaj rastu realnog sektora ekonomije i ukupnom ekonomskom napretku Bosne i Hercegovine.

Institucije tržišta kapitala će sa svoje strane činiti napore za lakši pristup investitora tržištu kapitala Federacije BiH.“


Moderatori i govornici na konferenciji bili su eminentni stručnjaci iz regulatornih institucija tržišta kapitala, berzi, investicionih i uzajamnih fondova, banaka i kompanija iz BiH, regije i svijeta, koji su imali priliku razmijeniti iskustva sa učesnicima konferencije.
Između ostalih, na skupu su govorili i predstavnici Bečke, Zagrebačke, Ljubljanske, Beogradske i berze.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.