NavMenu

Pušten u rad novi carinski softver u Banjaluci

Izvor: Capital Nedjelja, 29.11.2015. 17:15
Komentari
Podeli
(Foto: s_oleg/shutterstock.com)
U carinskoj ispostavi Banjaluka u petak (27. novembra) je svečano pušten u rad novi carinski softver kojim se obezbjeđuje provođenje svih poslovnih procesa pri carinjenju robe koji se koriste u EU, a za čiju izradu je EU obezbijedila 2 mil EUR.

Direktor UIO BiH Miro Džakula rekao je da ovaj carinski softver "Asycuda world" pruža nekoliko prednosti za poslovnu zajednicu kao što su jedinstvena carinska garancija, pojednostavljena i ubrzana procedura carinjenja roba.

Džakula je rekao da će UIO BiH od ovog softvera imati mnogostruke koristi, kao što su kvalitetnija analiza rizika, te mogućnost drugih analiza da bi upravljali procesom carinjenja roba.

- Opredjeljenje UIO BiH je da bude partner urednim carinskim i poreskim obveznicima - istakao je Džakula.

On je dodao da će UIO ove godine naplatiti preko 6,3 mlrd KM indirektnih poreza, što je izvanredan rezultat.

Džakula je izrazio zahvalnost predstavnicima Evropske komisije na pomoći u dosadašnjim projektima UIO BiH, podsjetivši da je Evropska komisija od osnivanja u UIO BiH 2004. godine uložila 36 mil EUR za potrebe izgradnje graničnih prelaza, softvera i opreme.

Šef Sektora za reformu javne uprave, pravosuđa i unutrašnjih poslova pri delegaciji EU Klod Berže rekla je da se radi o modernom sistemu za obradu carinskih deklaracija.


- Pred UIO BiH se nalazi mnogo izazova, kao što su provođenje reformi prema kojima se BiH obavezala u sklopu Reformske agende, ugrađivanje i provođenje pravne stečevine i najbolje prakse EU, te postupaka u oblasti indirektnog oporezivanja - istakla je Berže.

Predstavnik Generalne direkcije za poreze i carine pri EU Antonijo Blanko rekao je da bi jedan od ciljeva u carinskoj upravi BiH trebalo da bude kako olakšati zakonitu trgovinu, te osigurati zaštitu građana BiH, kao što je to slučaj u carinskim upravama u EU.

Novi carinski softver će u ostalim carinskim ispostavama širom BiH biti pokrenut do aprila 2016. godine.

Ovaj projekat koji je počeo u januaru 2014. godine finansira EU, a provodi UNCTAD iz Ženeve.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Energija, Industrija

U Pelagićevu se gradi solarna elektrana vrijedna oko 5 mil KM

U Pelagićevu je počela izgradnja solarne elektrane snage tri megavata, vrijedna oko 5 mil KM. Investitori očekuju da će isporuka električne energije Elektroprivredi Srpske početi za mjesec dana. Solarni park raste iz dana u dan. Više od pet hiljada solarnih panela proizvodiće struju koja bi bila dovoljna za cijelo selo. Mještani Kladuše kod Pelagićeva zainetresovani su za novu tehnologiju koja do sada nije viđena u ovom kraju.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.