NavMenu

Uskoro obuka lica za energetski pregled zgrada - Od 1. januara stupaju na snagu tri pravilnika kojima se reguliše energetska efikasnost u zgradarstvu

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 08.11.2015. 13:38
Komentari
Podeli
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je Srni da 1. januara 2016. godine na snagu stupaju tri pravilnika donesena na osnovu Zakona o uređenju prostora i građenju, a kojima se preciznije reguliše energetska efikasnost u zgradarstvu.

Riječ je o Pravilniku o vršenju energetskog pregleda zgrada i izdavanju energetskog sertifikata, Pravilniku o metodologiji za izračunavanje energetskih karakteristika zgrada i Pravilniku o minimalnim zahtjevima za energetske karakteristike zgrada.

- To, praktično, znači da nakon tog datuma svaka nova zgrada čija je bruto građevinska površina veća od 200 metara kvadratnih, osim zgrada koje su izuzete odredbama navedenog zakona, mora imati energetski sertifikat kojim će se dokazivati da ispunjava propisane minimalne uslove i da ima energetsku klasu za tu vrstu i namjenu zgrade, i bez kojeg se ne može izdati upotrebna dozvola - rekla je Golić.

Ona je istakla da je Upravni odbor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost donio Program obuke i stručnog usavršavanja za lica koja vrše energetski pregled zgrada i da se očekuje da prva grupa polaznika uskoro počne sa obukom.

Nakon toga, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju moći će da izdaje licence za vršenje energetskih pregleda zgrada, čime će ovaj proces u potpunosti biti uređen i organizovan.

(Foto: Shutterstock.com)
Golić je navela da Ministarstvo predano radi na obezbjeđivanju i izradi odgovarajućeg softvera za izračunavanje energetskih karakteristika zgrada koji bi bio dostupan svim učesnicima u vršenju energetskih pregleda zgrada, što će u znatnoj mjeri olakšati posao i obezbijediti veći stepen pouzdanosti i kvalitet ovih usluga.


- S obzirom na to da je energetska efikasnost u zgradarstvu prvi put obuhvaćena i obrađena propisima Republike Srpske, koje smo usaglasili sa Direktivom EU o energetskim karakterisikama zgrada, ovi pravilnici su doneseni uz puno učešće javnosti i stručnih institucija - napomenula je Golić.

Prema njenim riječima, krajnji cilj je da se obezbijede velike uštede u potrošnji energije u zgradama smanjenjem ukupne potrebe za energijom, a istovremeno se povećava ostvareni stepen komfora i standarda korisnika zgrada.

- Podizanjem nivoa energetske efikasnosti i primjenom ovih standarda, utiče se i na zadovoljavanje potreba današnjih generacija za energijom, a da se pri tom ne ugrožava opstanak budućih generacija - rekla je resorni ministar.

Golić je poručila da je cilj da se forsira i stimuliše povećano korišćenje energije iz obnovljivih izvora kako bi se smanjila ukupna emisija štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i očuvala ekološka ravnoteža.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.