NavMenu

EBRD: Ekonomski rast BiH 3% u 2016. godini

Izvor: Capital Petak, 06.11.2015. 12:13
Komentari
Podeli
(Foto: Singkham/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predviđa jačanje rasta u BiH na 3% u 2016. godini, navodi se u izvještaju o regionalnim ekonomskim izgledima, koje je juče objavila ova finansijska institucija.

EBRD predviđa veći ekonomski rast u BiH sa ekspanzijom od 2,8% u 2015. godini, što predstavlja veliki porast u odnosu na samo 1% u 2014. godini.

BiH pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom sporazumu, koji bi trebalo da podstakne makroekonomsku stabilnost, a izvršne vlasti na svim nivoima u zemlji su preuzele obaveze prema novoj Reformskoj agendi, čiji je cilj da se ponovo aktiviraju odgođene strukturalne reforme.

Veleprodaja i maloprodaja, javna administracija i građevinski sektor imaju dobre rezultate.


Međutim, fiskalni rizici i moguća politička neizvjesnost predstavljaju rizike za ovaj rast.

Generalno, izgledi za ekonomije u koje EBRD ulaže i dalje su podijeljeni, pri čemu, kako se navodi, ruska recesija i niske cijene nafte i druge berzanske robe opterećuju zemlje na istoku.

Regioni na zapadu imaju koristi od rasta u evrozoni i uticaja prilagodljive monetarne politike Evropske centralne banke.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.