NavMenu

Izvoz piletine u EU bliži od izvoza jaja

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 20.10.2015. 15:44
Komentari
Podeli
Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH već je pokrenulo aktivnosti na osiguranju izvoza mesa peradi i konzumnih jaja na tržište EU.

Naveli su to iz ovog ministarstva nakon što su živinari u BiH "digli glas" ističući da se po ovom pitanju ništa konkretno ne radi, a da su proizvođači spremni za izvoz, te da je problem na nivou države, odnosno njenih nadležnih institucija.

Naime, iz ovog ministarstva ističu i da su preko Kancelarije za veterinarstvo BiH pozvali nadležne organe Evropske komisije da dođu na pregled objekata koji proizvode meso peradi i jaja.

Prema njihovim riječima, 2012. godine je u kontrolnu inspekciju u BiH upućena misija Kancelarije za hranu i veterinarstvo Evropske komisije - FVO, koja je pregledala objekte kandidovane za izvoz i dostavila preporuke za otklanjanje određenih nedostataka, koji su se najviše odnosili na nejasan sistem službenih kontrola i odobravanja.

- Na osnovu tih preporuka, nadležne institucije u BiH su pripremile akiconi plan, koji je odobren od strane FVO - rekli su iz ovog ministarstva. U vezi s realizacijom plana, naglašavaju da uslovi za određene proizvode nisu isti. Kao primjer navode da su uslovi za izvoz mesa peradi i proizvoda mesa peradi blaži i da je tu pozicija sticanja izvoznog statusa bliža nego za izvoz konzumnih jaja.


Dodali su da je aktivnost izrade zakonodavstva harmonizovanog s regulativom EU i realizacija akcionog plana za izvoz mesa peradi i jaja u Ministarstvu određena kao prioritetna. Kako su kazali, konačnu riječ o odobravanju izvoza u EU daće inspektori FVO.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.