NavMenu

Početak radova na sarajevskoj zaobilaznici za mjesec i po: Slovenci grade put za 56 mil EUR

Izvor: Dnevni avaz Utorak, 21.08.2007. 08:12
Komentari
Podeli

Slovenska kompanija "SCT Ljubljana" najozbiljniji je kandidat za glavnog izvođača radova na izgradnji prve dionice projekta Sarajevske zaobilaznice, potvrdio je za "Dnevni avaz" Nail Šećkanović, ministar prometa i komunikacija FBiH.

- Naša komisija ocijenila je kao najpovoljniju ponudu za izgradnju prvog dijela zaobilaznice ponudu SCT, te je tu odluku poslala bankama - investitorima da daju svoju saglasnost na taj izbor - kaže Šećkanović. On je dodao da će Evropska banka za razvoj, Evropska investiciona banka te OPEC fond, koji je finansirao projekt, sasvim je izgledno, podržati odluku Komisije, ali da će zvanična saglasnost sačekati i izbor najbolje ponude za nadzor nad radovima.

- SCT je ponudio najpovoljniju finansijsku ponudu i to 56 miliona eura za cijelu dionicu. Čim banke daju svoju potvrdu, potpisat ćemo ugovor s izvođačem. Moja je procjena da će radovi na izgradnji početi najdalje za mjesec i po - ističe Šećkanović. On kaže da je ponuda SCT izabrana zbog toga što je finansijski najpovoljnija, sa najnižom cijenom izgradnje. Investitor je procijenio vrijednost radova na oko 70 miliona eura, te je ponuda Slovenaca bila značajno povoljnija.

Sarajevska zaobilaznica je do sada najveći projekt izgradnje autoceste u okviru koridora 5C i ona će modernom saobraćajnicom povezati glavni grad BiH sa koridorom. Planirana je i izgradnja najveće petlje na tri nivoa, koja je uključena i u ovaj prvi dio zaobilaznice od petlje u Jošanici do Butila.

Dionica za koju je okončan tender duga je 5,7 kilometara, sa dva puta po dvije saobraćajne trake plus zaustavne trake, što čini puni profil autoceste. U sklopu prvog dijela nalaze se i tri vijadukta, dva mosta te dva tunela Oštrik i Ožega. Direkcija za ceste FBiH, koja je implementator projekta, procjenjuje da će izgradnja cijele zaobilaznice trajati tri godine.

Druga dionica zaobilaznice povezat će sarajevsko naselje Briješće s petljom u Butilama. Treća dionica će povezati petlju u Butilama sa Mostarskim raskršćem, čime će biti povezane dionice autoceste sjeverno od Sarajeva s južnim krakom prema Mostaru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.