NavMenu

Osiguravajuća društva u BiH imaju najveću aktivu - Sektor ostalih finansijskih institucija bilježi porast poslije šest godina pada

Izvor: Nezavisne novine Petak, 19.06.2015. 09:57
Komentari
Podeli
Sektor ostalih finansijskih institucija (OFI) u BiH, s aktivom od 3,65 mlrd KM, predstavlja 15% bankarskog sektora na kraju prošle godine, što je za 1% manje u odnosu na kraj 2013. godine, objavila je Centralna banka (CB) BiH u okviru redovne statistike.

Tako je stanje ukupne aktive/pasive sektora OFI u BiH na kraju prošle godine iznosilo 3,65 mlrd KM i veće je za 24 mil KM, ili 0,7%, u poređenju sa stanjem na kraju 2013. godine. Međutim, u poređenju sa stanjem na polovini 2014. godine manje je za 16,2 mil KM, ili 0,5%.

Podaci CB BiH pokazuju da najveću aktivu u okviru sektora OFI imaju osiguravajuća društva i ona iznosi 1,45 mlrd KM, što predstavlja učešće od 39,8% u ukupnoj aktivi OFI sektora. Zatim slijede investicioni fondovi sa 809,7 mil KM aktive (22,2% učešća), mikrokreditne organizacije sa 733,8 mil KM (20,1% učešća), te društva za lizing sa 635,7 mil KM, ili 17,4%, dok se preostalih 21,2 mil KM, odnosno 0,5%, odnosi na aktive brokerskih kuća i berzi u BiH.

- Sektor OFI u 2014. godini prvi put bilježi blagi porast aktive poslije šest godina uzastopnog pada od početka krize - istakli su iz CB BiH. Navode da su nepovoljni ekonomski trendovi izazvani ekonomskom krizom, elementarne nepogode tokom 2014. godine, prezaduženost korisnika kredita, kao i statusne promjene institucija OFI sektora, uticali na smanjenje aktive ovog sektora za 35,1% u poređenju s rekordnom 2008. godinom, kad je ukupna aktiva OFI sektora iznosila 5,54 mlrd KM.

Promjene unutar pojedinih segmenata OFI sektora su, kao i u prošlim godinama, bile neravnomjerne i nejednake. Tako je kod osiguravajućih društava zabilježen porast aktive za 121,9 mil KM, ili 9,2%, i kod investicionih fondova za 34,4 mil KM, ili 4,4%. Sa druge strane, kod društava za lizing je došlo do pada aktive za 130,7 mil KM, ili 17,1%, dok je ukupna bilansna suma za mikrokreditne organizacije, brokerske kuće i berze ostala na skoro istom nivou.

Iz CB BiH ističu da osiguravajuća društva u BiH bilježe kontinuiran i stabilan godišnji porast aktive od 2008. godine u rasponu od 4 do 9% i imaju skoro 40% učešća u ukupnom sektoru OFI, čime ublažavaju pad ostalih podgrupa OFI sektora. U istom periodu, društva za lizing u BiH bilježe kontinuiran godišnji pad u rasponu od tri do 21%, dok se kod mikrokreditnih institucija zapaža zaustavljanje trenda smanjivanja i posljednje dvije godine se nivo aktive održava na približno istom nivou. Slična kretanja aktive, ističu u CB BiH, zabilježena su i kod investicionih fondova koji bilježe pad, s izuzetkom 2010. i 2014. godine.


Pojasnili su da statistika sektora OFI u BiH na kraju prošle godine uključuje podatke 25 osiguravajućih društava sa društvom za reosiguranje, zatim 33 investiciona fonda, sedam društava za lizing, 19 mikrokreditnih organizacija, 12 brokerskih kuća i dvije berze. Prikupljanje ove statistike se obavlja na polugodišnjoj osnovi i usklađeno je s međunarodnom metodologijom propisanom u Priručniku za monetarnu i finansijsku statistiku Međunarodnog monetarnog fonda. Kažu da je primjenom ove metodologije moguće na sistematičan i harmonizovan način pratiti promjene u svim segmentima finansijskog sektora jedne ekonomije, pošto se primjenjuju jedinstveni način valuacija i klasifikacije na sve finansijske institucije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.