NavMenu

Štediše traže od Slovenije predloženi zakon na uvid

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 02.06.2015. 12:56
Komentari
Podeli
Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH zatražilo je od Vlade Slovenije da im dostavi predloženi zakon o izvršenju odluke Evropskog suda za ljudska prava, kojim se omogućava isplata štedišama iz BiH, a koji su imali novac u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci.

U ovom udruženju tvrde da zakon sadrži mnoge diskriminatorske norme koje se odnose na isplatu osnovnog duga, kamate i koji maksimalno komplikuje proceduru verifikacije i odugovlači konačni rok za isplatu.

- Na svaku neprincipijelnu opstrukciju konačne sudske presude vlasti Republike Slovenije spremni smo odgovoriti istom mjerom, neprincipijelno - saopšteno je iz Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH.

Podsjećanja radi, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prije nešto manje od godinu dana donio je presudu po kojoj od sredine ove godine Slovenija i Srbija moraju isplatiti stare devizne štediše Ljubljanske i Invest banke.

Nakon ovoga Vlada Slovenije nedavno je predložila zakon za sprovođenje presude, a uskoro se očekuje da to uradi i Srbija s obzirom na to da 16. juna ističe rok do kada se ovo pitanje, odnosno usvajanje zakona, mora riješiti.

Kada su u pitanju štediše iz BiH, prema zakonu koji je predložila Vlada Slovenije, već od 1. novembra građani BiH će moći popuniti zahtjev za povrat stare devizne štednje, a kako pišu slovenački mediji, moguće je očekivati probleme s obzirom na to da dokumentacija o štedišama iz BiH nije kompletna.


Prema izjavama slovenačkih zvaničnika, Vlada Slovenije intenzivno razgovara sa BiH da im se predaju bilanse Ljubljanske banke u Sarajevu, koja je likvidirana devedesetih godina kako bi što lakše i jednostavnije mogli reagovati na zahtjeve štediša iz BiH koji bez kamata potražuju preko 350 mil KM.

O svemu ovome, kako nezvanično saznaju "Nezavisne", biće riječi na sastanku Vjekoslava Bevande, ministra finansija i trezora BiH, sa predstavnicima slovenačke ambasade koji bi trebalo da bude održan krajem ove sedmice.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.