NavMenu

Od kioska do hipermarketa - Pogledajte u čemu je tajna uspjeha "quickie" i "palitos" brendova kompanije "Spanish Market"

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.05.2015. 15:14
Komentari
Podeli
Iako su se na tržištu BiH pojavili kao distributer poznatih svjetskih brendova dječijih slatkiša, vlastita proizvodnja ih je dovela do visoke pozicije u domaćoj prehrambenoj industriji. Tako su 2008. godine otvorili prvu fabriku za proizvodnju pekarskih proizvoda sa dugim rokom trajanja u Sarajevu, ali i regionu.

Mješovito špansko-bosanskohercegovačko preduzeće "Spanish Market" danas pravi sopstvene slatke i slane proizvode koji su na tržištu prepoznatljivi pod dva brenda "quickie" i "mas palitos". Tea Filipović, business and brand development menadžer u kompaniji "Spanish Market" kaže za portal "eKapija.com" da se to pokazalo kao dobar potez koji je kompaniji donio stabilnost.

- Razvojem i stalnim ulaganjem u distribuciju, osjetili smo potrebu za pokretanjem i vlastite proizvodnje i od tada se krećemo u smjeru konstantnog ulaganja u naše proizvodne pogone. Prvi proizvod koji je 2008. lansiran na tržište bio je kraosan sa rokom trajanja 45 dana. Njega smo nazvali NN kroasan i bio je pakovan u transparentnu foliju s ciljem da ljubitelji ove vrste proizvoda mogu tačno vidjeti o kakvom proizvodu je riječ - priča Filipović.

Kupci su prepoznali kvalitet, pa su na police trgovinskih radnji u BiH stigli i drugi proizvodi iz "Spanih Marketa".

- Nakon određenog vremena, istraživanjem tržišta, stalnim ulagajem i usavršavanjem tehnologije za proizvodnju pekarskih proizvoda, izbacili smo, danas već prepoznatljivi "quickie" kroasan, sa rokom trajanja do 4 mjeseca. U martu 2010. godine, asortiman "quickie"-a proširuje sa dvije nove vrste proizvoda: "quickie mini" kroasan i "quickie muffins", a nedugo nakon njih i "quickie strudel". Pod krovnim brendom "quckie" je više od 15 proizvoda. Riječ je o kroasanima, mafinima i štrudlama koji su različito punjeni.

Filipović dodaje da je kompanija "Spanish Market" prošle godine počela proizvodnju slanih grickalica pod brendom "mas palitos" koji su jedinstveni u regiji.

- To su hrskave, slane grickalice sa sjemenkama suncokreta, susamom i sirom. Riječ je o proizvodima bez umjetnih boja, konzervansa, sa 100% prirodnim sastojcima, sa maslinovim uljem, i što je veoma bitno, pečeni su, a ne prženi. Budući da su pravo osvježenje u kategoriji, potrošči u BiH su ih veoma dobro prihvatili, a nadamo se da će uskoro i u regionu. Postajemo jedina kompanija u regiji koja proizvodi tako jedinstven proizvod - priča Filipović.

Novi brend "mas palitos" je u prvim mjesecima prodaje vrlo dobro prihvaćen kod kupaca, kažu u kompaniji, a veliki rast u ovoj godini bilježe i mini krosani i mafini. Ipak "quickie" kroasani od 60 gr pokazali su se kao najtraženiji od svih njihovih proizvoda.

Kada je riječ o kapacitetima proizvodnje, oni zavise od vrste proizvoda. Tako "Spanish Market" proizvodi oko 70.000 kroasana, 60.000 mafina i 30.000 grickalica po danu.

Udio njihove sopstvene proizvodnje u ukupnim prihodima firme je oko 25%.

- Budući da planiramo da se fokusiramo što više na našu proizvodnju očekujemo da će ovaj udio rasti - navodi naša sagovornica.

Kompanija "Spanish Market je danas proširila i distributivne usluge. Osim proizvoda za djecu, uvoze i mnoge druge, kao što su maslinovo ulje, masline, hemijski proizvodi, energetska pića.

- Od osnivanja firma u Sarajevu 1997. godine, osnovni fokus nam je bio na uvozu proizvoda za djecu i uvijek smo se trudili da kod nas plasiramo sve novitete na svjetskom tržištu. Zahvaljujući tome postali smo jedna od najvećih distributivnih kompanija u BiH - kaže Filipović.


Zastupnici su i distributeri mnogih svjetkih brendova kao što su: "chupa chups" i "mentos" kompanije "Perfetti van Melle" iz Italije, "pez" bombone kompanije "Pez International" iz Austrije, "fini" bombone kompanije "Sanchez Cano" iz Španije, "bip" igračke sa bombonama kompanije "BIP Holland" iz Holandije, "fruit d'oliva" maslinova ulja kompanije "Avab" iz Španije, "mediterranean sun" maslinova ulja kompanije "Muel Oliva" iz Španije, "dubble bubble" žvake kompanije "Fler" iz Španije, "emco" musli i pahuljice kompanije "Emco" iz Češke, "fax", "duru, "arko" sapuni, šamponi, kreme za tijelo, kreme za brijanje i slično kompanije "Evyap" iz Turske, a od nedavno i "hell" energetskog pića kompanije "Hell energy" iz Mađarske i grickalica "elephant" kompanije "Alka" iz Rumunije.

Distribucija u cijeloj BiH obavlja se preko pet distributivnih centara u Sarajevu, Banjoj Luci, Brčkom, Mostaru i Bihaću. S obzirom na to da je moto ove špansko-bosanskohercegovačke kompanije "od kioska do hipermarketa", sarađuju sa svim kupcima. Imaju više od 7.500 registrovanih kupaca.

Zajedno sa direkcijom, pet poslovnica i proizvodnjom, "Spanish Market" broji više od 100 zaposlenih.

U toj kompaniji su nam rekli da do kraja godine planiraju nove proizvode, i to kroasane i mafine od 60 gr. Takođe, imaju i planu i druge investicije u širenje proizvodnje.

- Planiramo da i dalje ulažemo u proizvodnju, povećamo izvoz i pokažemo ostalim tržištima da i BiH ima visokokvalitetne proizvode koji zaslužuju prostor na njihovim policama. Budući da smo domaća kompanija, glavni cilj nam je jačanje domaće privrede i širenje svijesti o našim proizvodima, jer jačanjem nje, jačamo i sebe, a i Bosnu i Hercegovinu - kaže Filipović za "eKapiju".

Vedrana Džudža

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija

Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutiralo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom "Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije", naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini. Također se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.