Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 16.04.2015.| 16:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH zaostaje u kartičnom plaćanju - Podizanje gotovine na bankomatima i dalje primarnije

(Foto: Ivana Vuksa)
Građanima u BiH bankarske kartice više služe za podizanje gotovine sa bankomata, nego za plaćanje robe i usluga, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

Zanimljivo je da je prošle godine porastao broj izdatih kartica, ali su, sa druge strane, broj i vrijednost transakcija obavljenih karticama u padu. Stručnjaci smatraju da je posljedica za takav trend to što domaći potrošači i dalje imaju nedovoljno razvijenu naviku korištenja kartica.

Mijo Mišić, izvršni sekretar Udruženja banaka BiH, rekao je da uzroke negativnih trendova u vezi s kartičnim poslovanjem treba tražiti u događajima koji su imali direktan uticaj na poslovanje bankarskog sektora, kao i ukupne ekonomije.

- Ti uzroci su: socijalni nemiri, elementarne nepogode, opšti izbori i likvidacija Bobar banke. Naravno, tu su i uzroci u indikatorima potrošnje i kupovne moći građana - kazao je Mišić.

Kako navodi, u ukupnoj vrijednosti transakcija evidentno je veće učešće podizanja gotovine na bankomatima.

- Potrebe građana za posjedovanjem i podizanjem gotovine mogu se dovesti u vezu sa događajima u BiH, koji se dovode u vezu sa socijalnom, ekonomskom i političkom stabilnošću u BiH - istakao je on i dodao da je i povećanje broja bankomata od 5% stimulativno djelovalo na podizanje gotovine.

Što se tiče plaćanja robe i usluga putem kartica, Mišić kaže da, u poređenju sa zemljama evrozone i zemljama u okruženju, BiH značajno zaostaje u ovom načinu plaćanja.

- Banke imaju dobru infrastrukturu koja omogućava kreiranje i nuđenje adekvatnih usluga i proizvoda građanima i pravnim licima. Iako su evidentni pomaci već nekoliko godina, to nije zadovoljavajuće - kazao je on i dodao da je za značajniji pomak neophodno definisati pojedinačne i društvene interese i ciljeve.

Prema podacima Centralne banke (CB) BiH o kartičnom poslovanju prošle godine, ovu uslugu u BiH pružalo je 26 banaka, od mogućih 27 koje posluju.

- Ukupan broj aktivnih kartica kod građana BiH na kraju decembra 2014. godine iznosio je 1.932.354, što predstavlja povećanje od 43.213 kartica u odnosu na 2013. godinu - rekli su u CB BiH i dodali da je ovo povećanje značajno, ali da ipak ima trend pada.

(Foto: I.Vukša)
Kako navode, ukupna vrijednost transakcija realizovanih upotrebom kartica u zemlji i inostranstvu u prošloj godini iznosila je 7,175 mlrd KM, što je za 7,5 mil KM manje u odnosu na godinu ranije.

- Od ukupne vrijednosti transakcija, putem ATM aparata (bankomata) u zemlji i inostranstvu podignuto je gotovine u iznosu od 5,35 mlrd KM, a na POS aparatima su realizovane oko 1,83 mlrd KM - istakli su u CB BiH.

Inače, prosječna vrijednost jedne transakcije prošle godine iznosila je 121,72 KM, što je za 7,68 KM više u odnosu na 2013. godinu.

Samo u inostranstvu, građani BiH su preko bankomata i POS uređaja, karticama izdatim u BiH, realizovali oko 375 mil KM, što je za oko 69 mil KM manje nego u 2013. godini.

Sa druge strane, strani građani su karticama banaka iz inostranstva na bankomatima i POS uređajima domaćih banaka realizovali 1,145 mlrd KM.

- Prisutno je stalno povećanje broja ATM i POS uređaja, dok je u protekloj godini bilo instaliranih ukupno 1.426 ATM uređaja i 22.994 POS uređaja, od toga 21.792 u trgovinama i 1.202 na šalterima banaka - kazali su u CB BiH.

Povećanje klijenata u internet bankarstvu

Prema podacima Centralne banke BiH, prošle godine je 25 banaka nudilo privrednim subjektima i građanima usluge internet bankarstva ili neku vrstu elektronskog bankarstva.

Ovom vrstom usluga obuhvaćena su ukupno 213.562 subjekta, i to 37.974 pravnih subjekata i 175.588 fizičkih lica. Izražen je trend povećanja broja klijenata koji koriste ove usluge.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.