NavMenu

"Elektrokrajina" smanjila distributivne gubitke na 14,65%

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 04.03.2015. 11:09
Komentari
Podeli
(Foto: elektrokrajina.com)
Zavisno preduzeće (ZP) "Elektrokrajina" Banja Luka je u 2014. godini nastavilo sa značajnim smanjenjem distributivnih gubitaka, što je u najvećoj mjeri uticalo na ostvarenje pozitivnih poslovnih i finansijskih rezultata, uprkos velikoj šteti koju su preduzeću nanijele nezapamćene poplave u maju prošle godine.

Tako je "Elektrokrajina" prošle godine smanjila distributivne gubitke na 14,65%, što je najniži godišnji nivo u poslijeratnoj istoriji preduzeća.

Distributivni gubici "Elektrokrajine" u 2014. manji su za 1,9% nego u istom periodu prošle godine (16,5%), a čak za 4,8% u odnosu na 2012. godinu (19,5%).

Seka Kuzmanović, direktor "Elektrokrajine", izjavila je da preduzeće distributivne gubitke konstantno smanjuje kroz pojačane aktivnosti na kontroli i izmještanju mjernih mjesta, otkrivanju neovlaštene potrošnje, uvođenju daljinskog očitavanja električne energije, te sanaciji postojeće i izgradnji nove distributivne mreže.

- Nivo naplate električne energije je i prošle godine prešao 100% jer, pored naplate tekuće potrošnje, uključuje i naplatu potraživanja po ranije sklopljenim reprogramima - istakla je Kuzmanović, dodajući da preduzeće izmiruje sve svoje tekuće obaveze.

Rodoljub Topić, vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomske poslove "Elektrokrajine", kazao je da su ukupni prihodi preduzeća u 2014. godini iznosili 213 mil KM, što je za 1,4 mil KM više u poređenju sa godinom prije. Ukupni rashodi preduzeća su istovremeno povećani za 1,1 mil KM, na 212,7 mil KM, prvenstveno zbog povećanih troškova havarijskog održavanja mreže nakon majskih poplava i negativno riješenih sudskih sporova.

"Elektrokrajina" je 2014. završila sa neto dobiti od 895.222 KM, što u Upravi preduzeća ocjenjuju velikim uspjehom uzimajući u obzir prirodne nepogode koje su nanijele višemilionsku štetu po objekte i distributivnu mrežu preduzeća, što je zahtijevalo hitnu intervenciju i donijelo neplanirano povećanje operativnih troškova.

Uprkos navedenim poteškoćama, "Elektrokrajina" je prošle godine realizovala značajne investicije u sanaciju postojeće i izgradnju nove distributivne mreže i trafo-stanica, te nabavku mehanizacije, u šta je uloženo ukupno 22,9 mil KM. Preduzeće je lani nastavilo s aktivnostima na izmještanju mjernih mjesta i ugradnji brojila za daljinsko očitavanje potrošnje. Na ukupnom distributivnom području preduzeća do sada je ugrađena oko 21.000 digitalnih brojila, najviše na području Banja Luke, dok će fokus tih aktivnosti u narednom periodu biti usmjeren na područja elektrodistribucija Prijedor, Laktaši i Mrkonjić Grad.


Iz "Elektrokrajine" istakli su da su nova digitalna brojila u potpunosti ispravna i pouzdana, neuporedivo kvalitetnija od indukcionih brojila starih i više od 30 godina, koja se i danas koriste u mnogim domaćinstvima.

Kako su naveli, cilj uvođenja daljinskog očitavanja potrošnje električne energije je smanjenje troškova preduzeća (nema izlazaka radnika na teren), brži i bolji uvid u stanje na brojilu, smanjenje neovlaštene potrošnje i unapređenje usluga za kupce (smanjuje se uticaj ljudskog faktora i grešaka u očitavanju).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.