NavMenu

RS uvodi red u naplati potraživanja - Rokovi za plaćanje se usaglašavaju u novom zakonu

Izvor: Glas Srpske Petak, 20.02.2015. 12:29
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Radna verzija zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, koji dosad nije postojao u zakonodavstvu RS, definisaće rokove plaćanja i sankcije za one koji ih ne budu poštovali, saznaju "Nezavisne".

U Ministarstvu finansija, koje će predložiti ovaj zakon, nisu mogli precizirati koliko će iznositi rokovi za plaćanje, pošto oni još treba da se usaglašavaju, jer poslovna zajednica traži da oni budu isti za javni i za privatni sektor.

Međutim, kako su "Nezavisne" nezvanično saznale, oni bi za privredu trebalo da iznose 60 dana, dok bi za javna preduzeća i institucije bili duži za 30 dana.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, rekao je da poslovna zajednica očekuje da rokovi plaćanja budu isti i za javi i za privatni sektor, ili da budu kraći za privatni sektor, ali nikako duži za javni sektor.

- U svakom slučaju, taj zakon treba da uvede red u plaćanje, da obezbijedi sigurnost onima koji su izvršili usluge ili prodali proizvode, kako bi mogli da računaju na sredstva koja ih sljeduju po tom osnovu - rekao je Đurić i dodaje da bi se tako trebalo omogućiti jednostavnije funkcionisanje svakog privrednog subjekta.

- Ono što je problematično jeste kako će se i na koji način vršiti kontrola izvršenja utvrđenih obaveza. Smatram da je dobro što je zakonom predviđena kazna od pet odsto za neizmirivanje duga, jer će se tako uozbiljiti neredovne platiše - istakao je on.

Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, ranije je naglašavao da bi ovaj zakon služio za sprečavanje kašnjenja u međusobnim plaćanjima između privrednih subjekata, kao i plaćanjima između privrednih subjekata i javnog sektora.

Takođe je govorio da bi se kao garancija za plaćanje obaveza mogla izdvajati određena suma, koja bi se mogla aktivirati u slučaju neizmirenja obaveza, kao i da se uvede posebna naknada za kašnjenja, bez obaveze da su ide u sudski proces.

U Ministarstvu finansija RS rečeno nam je da je cilj donošenja ovog novog zakona, koji nije postojao u zakonodavstvu RS, pored suzbijanje zakašnjenja u plaćanjima, i poboljšanje opšte likvidnosti privrednog sistema.


- Nacrtom zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza uređuju se rokovi plaćanja i pravne posljedice zakašnjenja s ispunjenjem, uz regulisanje početka roka za izmirenje novčanih obaveza - rečeno je "Nezavisnim" u ovom ministarstvu.

Prema njihovim riječima, propisivaće se maksimalan rok za izmirenje novčanih obaveza između privrednih subjekata, uz izuzetak za subjekte javnog sektora, gdje rok može biti i duži, najviše do 90 dana.

- Uvodi se posebna naknada u visini od pet odsto od glavne obaveze, koju je dužnik obavezan da uplati povjeriocu u slučaju zakašnjenja uplate novčane obaveze - ističu u Ministarstvu i dodaju da će se propisati i nadležni organ da vrši nadzor nad primjenom ovog zakona.

Oni naglašavaju da je osnovni benefit ovog zakona doprinos Vlade RS na poboljšanju opšte likvidnosti u RS.

Šta donosi novi zakon:

- propisuje maksimalan rok za izmirenje obaveza

- reguliše momenat početka roka za izmirenje obaveza

- propisuje organ za nadzor nad primjenom zakona

- propisuje i novčane kazne za nepoštovanje zakona
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.